"Анонимните" плашат британската върхушка с отмъщение за ареста на Асандж

0
"Освободете Асандж - или ще си платите", се предупреждава в изявление, публикувано на портала Anonews
"Освободете Асандж - или ще си платите", се предупреждава в изявление, публикувано на портала Anonews Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хакерската група Anonymous ("Анонимните") заплашиха да отмъстят на британската властова върхушка за арестуването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

"Освободете Асандж - или ще си платите", се предупреждава в изявление, публикувано на портала Anonews, предава News.bg.

В изявлението се отбелязва, че основателя на WikiLeaks e номиниран за Нобелова награда за мир всяка година от 2010 г. насам, а делото му привлече вниманието на международните медии.

"Хората по целия свят го обичат, особено тези, които са достатъчно умни да провиждат пропагандата, която оправдава външната политика на САЩ и техните съюзници", се допълва в изявлението.

Основателят на WikiLeaks беше арестуван в Лондон вчера след решението на Еквадор да прекрати предоставеното му през 2012 г. политическо убежище заради многократни нарушения на международните на международни конвенции.

Той беше арестуван по заповед, издадена през 2012 г. за неявяване в британски съд. Също така заповед за арестуването беше издадена от Швеция (по обвинение в изнасилване) и от САЩ (по обвинение в заговор с Челси Манинг и публикуването на откраднати от тях служебни документи).

Както заяви президентът на Еквадор Ленин Морено, британските власти обещаха, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която би могъл да бъде подложен на изтезания или да бъде изправен пред смъртно наказание.

Заседание по делото ще се проведе на 2 май. До 12 юни САЩ трябва да предоставят на Великобритания всички документи за екстрадиция.

Основателят на WikiLeaks придоби известност във връзка с публикуването на секретни документи за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за изтезанията на задържани в лагера в Гуантанамо.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари