Анастас Герджиков: Прокуратурата работи прилично

0
Не бива отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да бъде приоритет
Не бива отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да бъде приоритет

Не бива отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да бъде приоритет

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков определи работата на прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) през последните години като прилична.

"Някакви олигарси бяха арестувани, някакви средства бяха конфискувани", аргументира се той, без да влезе в подробности. После обаче допълни, че вече 32 години у нас няма върховенство на закона.

Герджиков е категоричен, че не бива отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъде приоритет. "Ще махнем някой и ще дойде друг. Махнахме Борисов и дойде служебното правителство", посочи кандидат-президентът пред NOVA. Точно обратното заяви съпредседателят на победителя на изброите "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който обяви, че първата работа на новото правителство е да се занимае с Гешев и Цацаров.

Анастас Герджиков обаче счита, че не трябва да има персонална смяна в съдебната система, а промяна в правилата.

"Какъвто и да е Гешев, питам дали в деня, в който ще сменим Гешев, ще имаме ли върховенство на правото? Няма да имаме! Съдебната реформа не засяга Гешев, а всички нива", категоричен е той. Герджиков попита още дали няма да е проблем, ако някой следващ главен прокурор арестува 50 души, но съдът не ги осъди. В демократичните държави обаче ролята на държавното обвинение е да събере достатъчно доказателства за присъда, а не да се променят правилата, за да има по-голям брой осъждания.

Кандидатът за президент на няколко пъти разкритикува Румен Радев, че се опитва да унищожи партийната система у нас, като даде за пример приливане на гласове между него и "Продължаваме промяната", което рушяло държавността. "Научаваме нови и нови неща. Това, което се случи вчера е, че за първи път някой от ляво излезе и каза: "царят е гол". Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което разпределя обществени поръчки", заяви Герджиков по повод речта на лидера на БСП Корнелия Нинова при подаването на оставка.

Според него казаното от Нинова е достатъчно сериозно. "Правовата държава не допуска задкулисие, затова когато излезе лидер на партия и каже такова нещо, трябва да се уверим дали тези неща са верни и да приложим закона", смята той.

"Не познавам олигарси и нямам общо със задкулисието при никога. Месеци чувахме за задкулисието при Борисов, сега чуваме за Радев, не е редно да заметем второто под килима", категоричен е Герджиков.

Той заключи, че има достатъчно големи шансове да спечели срещу Румен Радев на балотажа в неделя, тъй като вече няма 23 претенденти за президент, а избирателите на отпадналите кандидати биха гласували за него, а не за действащия държавен глава. Герджиков определи и като скандално поведението на Бойко Рашков, тъй като МВР, по негови думи, упражнявало терор върху невинни граждани в страната. Преди изборите МВР проведе поредица от акции срещу купуването на гласове, което доведе до рекордно ниски нива на гласуване в ромските квартали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари