Иван Гешев: Мартин Божанов е бил секретен сътрудник в 3-то РПУ в София

1
По думите на бившият главен прокурор след скандала, служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай
По думите на бившият главен прокурор след скандала, служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай

По думите на бившият главен прокурор след скандала, служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай

Мартин Божанов - Нотариуса е бил секретен сътрудник на оперативен служител от икономически отдел в 3-то РПУ в София. Това твърди бившият главен прокурор Иван Гешев в "Дневен ред" пред Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, пише вестник "24 часа".

"Не е слух. Потвърдиха ми го хора. Да кажем, че 80% е вярно и 20% невярно, да кажем - непроверена информация", коментира достоверността на твърдението си Гешев.

По думите му, след като се е случил скандалът (вероятно говори за разследването на АКФ от 2021 г. "Списък за бърз контрол" - бел. ред.), служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай, за да не се разраства още повече случаят, но той е напуснал, разказва Гешев. От думите му обаче не става ясно дали е напуснал районното управление или изобщо системата на МВР.

Гешев не посочва по име и кой е бил водещият полицай. "Когато си секретен сътрудник, ако някой работи срещу теб в цялата страна, веднага се уведомява ръководният полицай. По този начин има протекции и го предупреждават", обясни бившият главен прокурор Иван Гешев.

Темата за това дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил агент или секретен сътрудник на МВР, заради което е ползвал чадър, е повдигана многократно след убийството му, но от МВР все още не са дали официален отговор на въпроса. Още в средата на февруари съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд заяви в интервю за "Нова телевизия", че е сигурна, че убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. По думите ѝ той е имал водещ ръководител, който по неофициална информация е освободен съвсем наскоро от длъжност в Трето районно управление в София. Тя обаче не назова името му.

"Мисля с висока степен на сигурност, че се е водил сътрудник на МВР или друга служба, а може и на повече от една. Така се разпъва чадър върху него и му се дава легитимност, че е някой в този бизнес, с който се занимава. Според мен не е давал никаква информация, просто се създава една легенда около него", коментира и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Софийската градска прокуратура е изискала такава информация от ведомството, каза още преди около месец градският прокурор на София Илиана Кирилова, но от МВР не са им отговорили. Такава молба за справка за това дали Божанов е бил агент или секретен сътрудник на някоя от службите за сигурност беше изпратена и от временната парламентарна комисия, която беше създадена след убийството на Божанов, но и парламентът не е получил отговор на въпросите.

Единствената официална информация от пресцентъра на МВР е, че бившият шеф на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, съобщи "Свободна Европа" с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод, но не дават информация дали е бил сътрудник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари