Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници

1
А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи?
А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи? Снимка: Булфото

Ако създадем електронно правителство и по този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи?

Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

"Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолютно нежелание да бъде решен", посочи той.

"За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи", коментира Василев.

"Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета - като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс", посочи Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари