Орязват над 1 милиард лева от издръжката на чиновниците, за да има пари за пенсиите

43
Ще се дават средства само за проекти със сключени договори и за съфинансиране по еврофондовете
Ще се дават средства само за проекти със сключени договори и за съфинансиране по еврофондовете Снимка: Dunavmost

Ще се дават средства само за проекти със сключени договори и за съфинансиране по еврофондовете

1,5 млрд. лв. от издръжката на чиновниците ще бъдат орязани, за да се гарантират 100% парите за пенсии и социални плащания. Това са част от параметрите на новия бюджет за 2023 г., подготвян от финансовото министерство. По думите на министър Асен Василев разчетите за държавните пари ще се внесат в парламента до края на следващия месец, пише 24 часа.

Всеки министър вече правел разчети какви икономии да направи. Указанията са спестеното да бъде от командировки, облекло, представителни, бонуси и др., а не от съкращаване на хора или замразяване на заплати. Изрично се посочва, че ако имат икономия на средства, след като са изплатени заплатите и внесени осигуровките, може да се раздават премии.

Все пак ще се заложат 20% буфер за министерствата и ведомствата, ако възникнат неотложни разходи. Представителните пари пък няма да може да са над 2% от общата издръжка за министерства и кметове и до 1% за общински съвети. Ще се предвиди резерв за подпомагане на финансово закъсали общини едва когато задълженията им са над 50% от разходите.

За бюджетните заплати е предвиден ръст от 10%, но само там, където не е имало увеличение през миналата година. Учителските възнаграждения ще продължат да растат с по-бърз темп от останалите, за да останат 125% от средната заплата. За бюджета на здравната каса е предвиден трансфер, за да може в болниците възнагражденията да са 1500 лева за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите.

Минималната заплата в бюджетната сфера ще остане 780 лв. до края на годината. Дали и с колко ще се увеличи от догодина, ще бъде записано в бюджета за 2024 г. Намерението е тогава тя да се определя автоматично като 50% от средната.

Помощите за деца остават в същите размери, както досега. Еднократната за ученици ще се уточнява също в новия бюджет, като до октомври, когато започва да се изплаща, остава без промяна - 300 лева.

Целта на финансовото министерство е да направи реалистичен бюджет, който едновременно с това да не нарушава изискванията за приемането ни в еврозоната и Шенген - стъпки, които са планирани съответно за началото на 2024 и 2025 г.

Макрорамката на новия бюджет няма да се променя. Това означава, че са заложени брутен вътрешен продукт 184,5 млрд. лева, ръст на икономиката с 1,8% и средногодишна инфлация от 7,8%. Новото ще бъде записването на дефицит от 4,58 млрд. лв., което означава 3% на начислена основа и 2,5% на касова.

При представянето на плана за парите на държавата Асен Василев подчерта, че не са пипани разходите за пенсии и заплати. Освен планираното индексиране на парите за старост с 12% от 1 юли са планирани пари и за социални плащания.

Гарантирано било и финансиране за увеличението на парите за втората година майчинство, да продължи програмата за спорт и изкуство в училищата, за индексиране на студентските стипендии, както и допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, за фондовете “Спорт” и “Култура” и други програми по дейностите на министерствата. Размерите на сумите още се уточняват.

Заради наводненията след проливните дъждове към Фонда за бедствия, който разполага със 70 млн. лв., ще се добавят още 60 млн. лв.

За да покрие всички планирани разходи, бюджетът ще сложи лимит на капиталовите разходи - 8,87 млрд. вместо планираните 10 млрд. лв. От ограничението няма да пострада съфинансирането по европрограми, както и всички проекти, които имат избран изпълнител, в процес на изпълнение са или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейности.

От списъка за финансиране се вадят всички разходи, по които няма пуснати поръчки. В момента министерства и ведомства готвят пълни списъци за проектите, които са в ход, както и на такива, за които има голяма вероятност да стартират до края на годината. За тях ще бъде предвиден резерв в бюджета, за да не спрат поради липса на пари.

НАП и митниците ще работят при напрегната програма. Приходните агенции подготвят предложения за мерки, с които да се гарантира увеличение на приходите в бюджета с 3,526 млрд. лв. и така до края на годината в него да влязат 69,321 млрд. лв.

В приходната част се залага на събирането на 100% дивидент от печалбата на държавните предприятия и търговски дружества. Заради подозрения за неточен отчет на БЕХ, Василев е разпоредил на АДФИ и НАП проверки в енергийния холдинг, както и в останалите държавни компании, за да няма свободни тълкувания. Преди ден срокът за събиране на дивидента бе удължен до 30 юни. Според запознати първоначалните 780 млн. за бюджета след проверките ще бъдат увеличени до 1,5 млрд. лв.

В частта за приходите е планирано и второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост до края на тази година в размер на 1,6 млрд. лв., като промените в законите, необходими за това, трябва да бъдат приети бързо.

Облекченията с намаления ДДС ще се запазят до края на 2023 г. с аргумента, че не е удачна промяна на облагането в средата на годината. Изключение се прави със ставката на ДДС за природния газ, която ще се върне на 20%, а аргументът за това са цените, които са се стабилизирали на ниски нива в сравнение с края на 2021 г., когато бе даден бонусът.

При този финансов план Василев предвижда процентът на дълга към БВП да остане същият като миналата година. Нарастването на нетните задължения ще бъде в рамките на бюджетния дефицит, т.е. ако се наложи, ще се тегли нов дълг от около 4,3 млрд. лв. Така той ще се вмести в лимита от 7,3 млрд. лв., който е планиран за тази година, след като служебният кабинет вече взе 3 млрд. за погасяване на стар дълг. Има предстоящо плащане и през юли, но то е в размер на около 300 млн. лв. и е финансово осигурено.

Държавни гаранции ще има за 40 млн. лв. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, 700 млн. лв. за ББР, като максималният размер на новите гаранции, които могат да бъдат издадени, е 759,6 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    До осмия
    Да, всеки месец плащам всички видове осигуровки. В момента говорим като интелигентни хора. Държавният служител може максимум при пенсия да получи 10 заплати, прочетете закона. Друг е въпроса при съдии, прокурори, полицаи. Даже най-привилигеровани са съдиите и прокурорите, полицаите имат правото на максимум 20 заплати. Въобще не мисли, че съм държавен служител, чисто и просто когато коментирам нещо, проверявам законите. Все пак съм завършил право в Софийския университет, а не в русенското тракторно училище
  • 5
    9
    Не може да бъде!
    И сега да не би да оставят всичките 240 депутати на основната работна заплата от 780 лв.?
  • 12
    8
    До 6
    Я ми кажи от заплатата ти някога осигуровки ,лично за теб плащал ли си ! Като ти ги дръпнат , друга песен ще запееш !
  • 7
    7
    весо
    и депутатите да станат 50броя аи в съдебната система да ги намалят и за дрехи и за глупости им дават за очила заплатите са им доста добри за се обличат на другите хора някой да дава нещо?
  • -2
    6
    До викинга под № 4
    Не знам откъде четеш и откъде взе тези 20 заплати, явно си някой неуспял полицай или военен. Но при държавния служител - законът е категоричен - прочети си член 106, ал. 3 от Закона за държавния служител - максималното допустимо обезщетение е 10 заплати, в повечето случаи 6 заплати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари