На държавната хранилка е сладко

1
Създава се армия от послушни електорални единици, които не смеят дори да помислят за друга партия да гласуват освен тази, която им дава хляба!
Създава се армия от послушни електорални единици, които не смеят дори да помислят за друга партия да гласуват освен тази, която им дава хляба!

НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА Е СЛАДКО

Във вестник "Марица" днес излезе интересна статия относно заетите в администрацията. В България администрацията е многобройна, но за сметка на това неработеща и често некомпетентна. Всеки четвърти в Пловдивска област бил зает в публичния сектор. И има само в Пловдив 32 000 заети в администрацията. На всеки четирима пловдивчани -един чиновник.

Тъй като съм била част от администрацията на общината дълги години, съм наясно как действа системата. Оставят се няколко знаещи и работещи, а останалите бройки се увеличават и запълват с калинки от партийните листи, които до края на мандата обикновено не успяват да научат защо са там. Потресаващата некомпетентност на някои от тях води до проблеми и осъдителни решения за общините. Но....наш виновен няма. Никога не се търси отговорност от нашите хора. Само от тези, които наистина работят.

Администрацията в България е официалната хранилка на властта и управляващите партии. Преди избори се подготвят списъци с калинки - наши хора, които не могат да си намерят работа по елементарната причина, че за нищо не стават. И когато се вземе властта, верните кадри /които са гласували за съответната партия - те и семействата им/, се назначават на хранилка. Като се създава пост за човека, а не се търси човек за поста.

Защото така се създава армия от послушни електорални единици, които не смеят дори да помислят за друга партия да гласуват освен тази, която им дава хляба!

Как може да издържи дори финансово държава, в която не се произвежда, а се издържат чиновниците с данъците? А бизнесът е притискан все повече, защото тази армия от калинки трябва да яде. И щеше да има ефект, ако имаше улеснение за услугите и компетентност. Но явно имаме прекалено много изисквания. В момента за всяко нещо, което е необходимо на бизнеса от държава и община, трябва да се търчи седмици наред и да се търсят познати или пък да се формира "вътрешно убеждение" у съответния чиновник да си свърши работата, обикновено подплатено с финикийски знаци.

Административната промяна /рИформата не ме кефи, от тези чужди измишльотини се докарахме дотук/, трябва да бъде основна. И администрацията драстично да се съкрати, като се оставят можещите, знаещите и работещите. И те да получават достатъчно високи заплати, за да не се корумпират. И най-накрая да се създаде електронно правителство. То досега три милиарда лева ни струва, ама файда - йок.

А дали пък не е по-добре направо да си ги осиновяваме чиновниците - на всяко семейство да се зачисли по един чиновник да си го издържа!?! И без това резултатът накрая е същия!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари