Академия „Родолюбие“ стартира в Ценово

0

Двадесет ученици от различни учебни заведения в община Ценово станаха учредители на първия в Русенска област Клуб „Родолюбие“.

Така беше даден и старт на Лятната академия със същото име, която ще продължи една седмица. Инициативата е дело на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе /РСОСЗР/  и се провежда с безрезервната подкрепа и съдействие на общинската структура на запасното войнство и общинската администрация в Ценово.

Стартът на лятната академияРодолюбие“ беше даден пред Мемориала на загиналите във войните ценовчани. Още в самото начало децата получиха като подарък от организацията в Русе по тениска и шапка с логото на инициативата. За да подкрепят родолюбивото начинание за откриването на академията дойдоха председателят на РСОСЗР о. р. майор Димитър Вълков, зам.-председателят на организацията о. з. полк. Иван Иванов, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на ОбС – Ценово Галина Георгиева, местни общественици. „Целта на проекта е децата от Ценово да се приобщят към каузата на родолюбието и съхраняването на българската история за поколенията“, съобщи при откриването ръководителят на проекта о.з. майор Евгени Алексиев.  Мотото на инициативата, която ще се проведе единствено в Ценово е „Мъдрост и младост – една, памет, едно отечество“. Участниците в академията бяха поздравени и от Иванка Боянова – специалист „Култура и образование“ в общината, която подчерта, че първите стъпки на учениците в родолюбивата им дейност  зопочват в деня, когато се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Първият урок по родолюбие започна в библиотеката на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово. Младите хора бяха запознати с традициите и обичаите на местното население, изгледаха и филм за характерните празници в региона, докоснаха се до експонати в музейната експозиция , свързани с поминъка на хората. След като момчетата и момичетата станаха съпричастни и с легендите за родния си край те спонтанно решиха да изготвят родословно дърво на всеки един от родовете, на които са представители.

В програмата на академията е предвидено участниците да се запознаят със  структури и организации, които отговарят за сигурността и безопасността на гражданите, с по-важните моменти от историята на българската армия. Те ще посетят военно поделение, където ще се докоснат до част от снаряжението във военните формирования, ще участват в демонстрации на Районната служба за пожарна безопасност, ще наблюдават дейността на гранични полицаи. „Академиците“ ще придобият практически умения и навици за оказване на първа помощ на пострадали, за ориентиране в непозната местност, устройване на бивак и приготвяне на храна сред природата, оцеляване в сложни условия. Участниците ще имат възможност да стрелят по мишена с въздушна пушка. Момчетата и момичетата ще отдадат и заслужена почит пред паметници на загинали за свободата на България местни родолюбци. Те ще поемат шефство над паметника на Асен Илиев в село Караманово. Младият мъж е служил като граничар и е дал живота си в защита на Отечеството. Името на героя никога няма да бъде забравено, защото се е превърнало в символ на храброст и в патрон на местната организация на запасното войнство.

АкадемияРодолюбие“ ще приключи с връчване на грамоти на участниците.  Координаторът на проекта Евгени Алексиев се надява, че дейността на клуба в Ценово ще се развива активно, а участниците му ще продължат да трупат и обогатяват знанията си за историята на родния край, ще привлекат още последователи в родолюбивите инициативи за опазването и съхранението на народната памет и войнишките паметници на територията на общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари