100 години от създаването на читалището в Долна Студена

0
Упоритата работа на читалището е еталон за родолюбие, посочи областният управител на Русе
Упоритата работа на читалището е еталон за родолюбие, посочи областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Упоритата работа на читалището е еталон за родолюбие, посочи областният управител на Русе

100 години от създаването си отбеляза Народно читалище „Пробуда 1923“, намиращо се в село Долна Студена, община Ценово. Поздравления към настоятелството и самодейците бяха отправени от името на областния управител на Русе Анатоли Станев.

„Днес, когато нуждата от духовност и връзка с родовите корени е особено осезаема и наложителна, Вие сте тези, на които се пада честта и отговорността да поддържат огъня на знанието и да обогатяват духовния и културен живот. Съхранявайте и развивайте българските традиции и обичаи, пазете националната ни идентичност. С всяко Ваше начинание Вие утвърждавате нравствените ценности на българина“, се казва в написаното от областния управител. Той посочва още, че тяхната упорита работа е еталон за родолюбие и пример за подражание. Станев отбелязва още, че в лицето на Областна администрация – Русе културната институция ще продължи да среща винаги подкрепа.

Библиотеката на читалището разполага с над 6100 тома, като миналата година благодарение на националната програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“ са били закупени 92 книги. Най-младият читател е на 5 години, а най-възрастният на 83. Сред интересните факти е, че през 2022-а библиотеката на читалището е била посетена над 1000 пъти. Читалището участва и в редица културни събития в региона и страната, като често то е организатор на някои от тях. През 2022-а то е участвало в близо 30 инициативи.

Българските читалища получиха международно признание за това, че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването в регистъра на ЮНЕСКО в края на 2017 година. Народно читалище „Пробуда 1923“ по безспорен начин доказва това вече цял век.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Ценово д-р Петър Петров, неговият заместник Ваня Игнатова, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, общински съветници, кметът на населеното място Николай Николов и редица общественици от региона. Поздравления бяха отправени още от Регионалния експертно консултантски и информационен център читалища /РЕКИЦ/, както и от Съюза на читалищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари