Тържествено закриване на академия „Родолюбие“ в Ценово

0

Участниците в Лятна академия „Родолюбие“ получиха удостоверения за придобиване на знания и опит за действия в екстремни ситуации и оказване на първа помощ.

В продължение на една седмица двадесет ученика от учeбните заведения в община Ценово се включиха в инициативата, организирана от Регионалния съюз на офицерите  и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ в Русе. Тържеството по закриването на първата академия се проведе пред Мемориала на загиналите в центъра на Ценово.

Удостоверенията бяха връчени от председателя на РСОСЗР о.р. майор Димитър Вълков. Специален поздравителен адрес получи председателят на ОбС в Ценово Галина Георгиева, която беше и патрон на инициативата. Благодарности бяха отправени и към ръководствата на общинската структура на запасното войнство, читалище „Христо Ботев“ и ОУ „Христо Ботев“. На церемонията присъства и кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

В продължение на една седмица момчетата и момичетата се запознаха с историята на родния край, посетиха паметни места в общината, положиха цветя пред паметници на загинали за свободата на България. Участниците бяха много ентусиазирани и впечатлени при организирането на стрелба с въздушна пушка, ориентиране в непозната местност и приготвяне на храна сред природата. По време на академията младите родолюбци се запознаха с историята на Българската армия и имаха възможността да се докоснат до част от въоръжението, седнаха в бронетранспортьор, наблюдаваха демонстрации на пожарникари, качиха се на катер на „Гранична полиция“.

Организаторите на инициативата не скриха, че положеното начало ще бъде подето и ще се разрасне, младите хора вече ще имат по-голям стимул да изучават историята на рода си и страната, да съхраняват традициите и обичаите на местното население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари