43 000 лв. в помощ на младите математици в Русе

0
43 000 лв. в помощ на младите математици в Русе
Снимка: Топ новини

Фонд "Математика на бъдещето" към училищното настоятелство на Математическа гимназия "Баба Тонка" обобщи днес своята работа през учебната 2013 – 2014 година.

Конкретния повод за създаването на фонда през април 2013 г. бе подпомагане участието на представители на училището в международното състезание по математика в Хонконг, припомни днес председателят на Обществен съвет на "Математика на бъдещето" Иван Иванов, управител на фирма "Тива Ком". Много бързо обаче първоначалната идея е излязла от рамката си и вече работи активно за популяризирането на МГ "Баба Тонка" и нейните възпитаници в цялата страна, като подпомогна и участието на ученици в сходен форум в Москва.

"Фондът се превърна в гарант за всяко дете, група, отбор, които чувстват, че имат потенциал и възможности да се явят на състезание, така че да могат да разчитат на подкрепа. Това е най-важното, което успяхме да постигнем като фонд за година и половина”, сподели Иванов.

Директорът на учебното заведение Митко Кунчев припомни по-важните моменти от историята на фонда. Той не пропусна да отбележи, че вече са разработени "Вътрешни правила на ФондМатематика на бъдещето", полагащи основните принципи и водещи мотиви при работата на фонда. Така изградената конституция е публична и достъпна за всички ученици и педагогически персонал, които имат нужда от допълнително стимулиране.

"От учредяването си досега фондМатематика на бъдещето” е финансирал инициативи с общо 30 хиляди лева, като в момента той разполага с 43 хиляди лева”, съобщи директорът на Математическа гимназия „Баба Тонка” – Русе Митко Кунчев. Общо 20 са регистрираните дарители до сега. С реализацията на идеята за фонд, който да подкрепя учениците и техните преподаватели, се дава възможност на учителите да се съсредоточат върху подготовката за различни прояви, а не върху търсенето на пари, допълни директорът.

Не бе пропусната и помощта на медийните партньори, сред които е и "Топ новини".

На днешния отчет присъства и част от отборът от 6-класниците, които тази събота ще отпътуват за Хонконг.

"Знам колко време отнема подготовката за тази надпревара, но си заслужава, тъй като там освен призови места можете да намерите и нови приятели", сподели Никол Иванова от отбора на МГ "Баба Тонка" за състезанието в Хонконг през 2013 г. Тя допълни, че там е намерила приятели със сродни интереси от различни страни, с различни култури, с които продължава да поддържа контакти. "Ние успяхме да вземем няколко награди от там, пожелавам същото и на вас”, обърна се Никол към състезателите Никола Казлачев, Даниел Петров, Максим Къснеделчев и Теодор Недев и техния преподавател Боряна Куюмджиева.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари