3 500 души чакат решение на ТЕЛК в Русе

1
Забавяне има при 477 пациенти
Забавяне има при 477 пациенти

Забавяне има при 477 пациенти

Над 1/3 от ТЕЛК комисиите бавят решенията. Това става ясно от данни, които министерството на здравеопазването информира bTV.

От 75 комисии - 48 се произнасят в тримесечния срок по закон. Причина за забавянето е недостигът на лекари, но и на повечето заявления след промяната във формулата, по която се изчислява степента на намалена работоспособност. Така през 2023 г. издадените решения са над 260 000 - с 21% повече, отколкото през 2022 г.

Миналия май Гена Стоянов, който е със сърдечно заболяване, подава документи за преосвидетелстване, но още чака решение.

"От ТЕЛК-а казаха – когато дойде кардиолог, тогава", каза тя.

От здравното министерство отчитат - само в Русе за решение чакат над 3500 души, като забавяне има при 477. Сред причините - от 15 лекари в комисиите там, едва трима са на пълен работен ден.

Според промени в закона от януари 2023 г. хората със забавени не по тяхна вина решения, би трябвало да продължат да получават пенсиите. Но част от потърпевшите нямат пари с месеци, а след това им изплащат сумата накуп. Този подход е неработещ, казват от администрацията на обмудсмана.

"Трябва да се запомни, че не всички права на хората могат да се върнат със задна дата. Говорим за хора с лични асистенти. Те няма как да бъдат обезщетени със задна дата", каза експертът в администрацията на обмудсмана Иван Дечев.

Експертът казва, че заради такива проблеми и в други градове е нужна реформа. Промени бяха предложени миналия април, но не бяха осъществени. Преди дни Министерският съвет съобщи за нови, с които сроковете за произнасянето на комисиите ще се съкратят.

"Все още не е ясно какво има в тези изменения, което е проблем. Не е важно коя ще бъде политическата сила кой ще управлява. Реформата трябва да бъде приключена, защото говорим за тежки случаи", добави Дечев.

Сред предложенията са двойно увеличение на ТЕЛК комисиите. Но лекари от системата не виждат как това ще се осъществи. В този ТЕЛК в София средното забавяне е 6 месеца. В някои случаи самите пациенти не спазват сроковете, но и обемът от работа е голям, казва председателят д-р Рускова.

"Няма хора. Няма желаещи. Те не могат да запълнят щатовете в съществуващите ТЕЛК-ове. При нас също не достигат. Това не е атрактивна работа. В София 70% от работещите са пенсионери", каза д-р Рускова.

Работи се и по друга промяна, с която социалните права на хората с уреждания да се гарантират и след обжалване на решението на ТЕЛК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    И защо е необходимо?
    Защо е необходимо да се увеличават ТЕЛК комисиите? Всяка по сериозна фирма, е пък камо ли държава, си прави анализ и одит на работата и риска. Като увеличиш комисиите, увеличаваш риска от корупция. За чий трябват още кардиолози да те преглеждат като ти имаш 4 стенда? Чисто документално. Нещо да не си ги абсорбирал във времето ли? За чий пък трябват още ортопеди като нямаш крак? Това е нещо като квинтесенция на малоумието - викат ги на две години за проверка дали не е пораснал. Щеше да е адски грозна шега ако не бе истина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари