Топ 4 на най-опасните диети

1
Преследването на идеалното тегло не винаги е безопасно
Преследването на идеалното тегло не винаги е безопасно

Преследването на идеалното тегло не е толкова безопасно

Процесът на отслабване трябва да бъде започнат много внимателно и разумно. Още по-добре е да бъде под наблюдението на професионалист. Алина Морозова, диетолог и специалист по хранене, разказва за това кои диети могат да бъдат най-вредни, разкрива TrendyNews.bg

ДИЕТА БЕЗ ВЪГЛЕХИДРАТИ (НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНА ДИЕТА)

Както вече разбирате от името, тази диета включва почти пълен отказ от въглехидрати. Основната функция на въглехидратите е превръщането им в глюкоза. А без глюкоза нормалното функциониране на организма е просто невъзможно. Разбира се, от такава диета ще има определен ефект, и то достатъчно бързо.

Но тук трябва да разберете, че въглехидратите са един от най-важните източници на енергия и отхвърлянето на този компонент води до силен дисбаланс. Липсата на здравословни мазнини и фосфолипиди, които те съдържат, е много опасна. Такъв тип диети са много популярни сред спортистите. Те прибягват до така нареченото „сушене“, когато трябва бързо да влязат във форма. Но те използват метод, който е доста стресиращ за организма, само под строг лекарски контрол и за много кратко време.

ДИЕТА С ЕЛДА (И ДРУГИ ПОДОБНИ ДИЕТИ)

Не е необходимо да сте професионален диетолог, за да разберете, че диетата трябва да е разнообразна. Когато ядете само елда или само краставици (или друг продукт и нищо друго), това води до много голям дисбаланс. В резултат на това организмът натрупва излишни мазнини, протеини или въглехидрати. Резултатите от такава диета няма да закъснеят – различни системи на организма ще започнат да отказват.

ДИЕТАТА НА ДЮКАН

Една от най-популярните и рекламирани диети. Нейната опасност се крие във факта, че първите дни от тази диета са изключително на протеини. Протеинът е органично вещество от животински и растителен произход, което е вид строителен материал, просто необходим за образуването на мускулите. Но има и една уговорка: отказът от въглехидрати води до т.нар. кетоза, когато организмът започва да приема липсващата енергия от разпадащите се мазнини. Този процес в крайна сметка може да доведе до тежка интоксикация.

ДИЕТА ОТ КАМЕННАТА ЕРА (ПАЛЕО ДИЕТА)

Самото наименование ни препраща към храната от времето на пещерните хора. Ако си спомняте историята, можете да се досетите, че диетата им е била доста ограничена. Нашите предци, които все още не са започнали да обработват земята, са се хранили основно с даровете на дивата природа. Става дума за ядки, зеленчуци и плодове. Месото и рибата също са били в основата на диетата. При тази диета ще трябва напълно да се откажете от млечните продукти, растителните масла и бобовите растения, което често води до бери-бери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари