Психолог: Много често хората се хранят от скука

0
Много по-лесно е да сдъвчем парче пица отколкото човека, метафорично, отсреща, който ни е ядосал
Много по-лесно е да сдъвчем парче пица отколкото човека, метафорично, отсреща, който ни е ядосал Снимка: bTV

Много по-лесно е да сдъвчем парче пица отколкото човека, метафорично, отсреща, който ни е ядосал

Деница Анастасова коментира темата "хранителни разстройства" и "емоционално хранене" - когато безразборно посягаме към храна, тъпчем се, дори без да сме гладни или от скука.

Истината е, че повечето хора си мислят, че неприятните емоции основно водят до такова емоционално хранене. Много по-лесно е да сдъвчем парче пица отколкото човека, метафорично, отсреща, който ни е ядосал. Много често обаче хората се хранят от скука. Интересното е, че се храним и от хубави емоции. Храната е свързана с всички рождени дни и празненства и тогава много често се случва да преядем“, заяви психологът Деница Анастасова по bTV.

Физическият глад се появява постепенно. Започваме да усещаме в един момент как ни къркори стомахът, как леко ни пада енергията, как се изморяваме, концентрацията намалява, тогава всичко, което бихме могли да хапнем - дали ще са зеленчуци, ядки... би могло да задоволи нашия физически глад. Докато при емоционалния глад той се появява изведнъж. И се появява като идея в главата - че искаме нещо конкретно да си хапнем - може да е чийзбургер, може да са конкретни бисквитки. И ги искаме точно сега и на момента“, добавя тя.

Има т. нар. "комфортни храни" - те невинаги са нездравословни, но обикновено са богати на въглехидрати, захари и мазнини. По този начин се активира системата за възнаграждение в мозъка и изпитваме удоволствие, синтезира се допамин и сме много по-склонни да повторим това поведение, тъй като ни успокоява и ни носи удоволствие“, каза психологът.

Човек страда от ниска самооценка, страда от това, че не се харесва, това може да повлияе върху връзките, които има в живота си, отделно може да има и здравословни проблеми. Далеч отвъд естетическото е проблемът с емоционалното хранене“, уточни тя.

По думите ѝ проблем е и когато това е единственият или основният начин, по който се справяме с емоциите си и накрая сме с проблем с емоциите, който не сме решили, и с проблем с теглото, който е в добавка.

Според нея, ако установим, че се храним предимно емоционално, е хубаво да си водим дневник, в който да записваме начинът, по който се чувстваме плюс съответно какво и кога ядем, и след това какво и как се чувстваме след като сме се нахранили. Също така да намерим по-здравословни начини да се справим с емоциите си.

„Много е важно да няма строги и твърди правила относно храненето - "Трябва да си изядеш всичко и тогава ще станеш от масата" - защото това учи да не слушаме тялото и сигналите, които то ни дава, а ни учи колкото са ни сипали толкова да изядем - което всъщност е предпоставка за емоционално хранене. Тежките разговори да не ги провеждаме на масата, а да оставим друг момент за тях. Да не използваме храната като средство за манипулиране на поведението - да наградим детето, че е получило шестици - със сладолед. Далеч по-добре е да използваме друга приятна активност, с която да наградим детето. Както и да не наказваме децата с храна - храната е базова човешка нужда и може да има сериозни последици ако я използваме по този начин“, заключи Деница Анастасова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари