Колко ефективна е нисковъглехидратната диета?

1
Резултати от ново изследване дават подробен отговор
Резултати от ново изследване дават подробен отговор

Резултати от ново изследване дават подробен отговор

Ако искате нисковъглехидратната диета да ви помогне да отслабнете и да задържите теглото си, обърнете внимание на качеството на храната, която консумирате.

Според ново проучване, което сравнява пет вида нисковъглехидратни диети, хората, които са се хранили с нездравословна нисковъглехидратна диета, базирана на месо, са наддали на тегло с течение на времето в сравнение с тези, които са спазвали по-здравословна растителна диета, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС.

"Когато хората преприемат диети, в които се набляга на въглехидрати от пълнозърнести храни, здравословни нетропически растителни масла и растителни протеини, те имат по-голям шанс да се отърват от излишните килограми", казва главният автор на изследването д-р Ци Сун, доцент по хранене и епидемиология в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" в Бостън.

Проучването сравнява цялостна нисковъглехидратна диета с такава, при която се използват предимно животински протеини и мазнини; втора диета, която се фокусира върху протеини и мазнини от растителен произход; здравословна нисковъглехидратна диета, която се фокусира върху консумацията на по-малко рафинирани въглехидрати, повече растителни протеини и здравословни мазнини като зехтин; и накрая, нездравословен хранителен план, определен като такъв, който включва нездравословни мазнини, повече животински протеини и рафинирани зърнени храни.

"Доколкото ми е известно, изследването на въздействието на различните варианти на нисковъглехидратни храни върху трайното намаляване на теглото е новост", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, основател на инициативата с нестопанска цел "Истинско здраве" - глобална коалиция от експерти, посветена на медицината на начина на живот, основана на доказателства. Той не е участвал в изследването.

При всички диети въглехидратите са намалени до около 38-40 % от дневния прием на калории. Въпреки това хората, които са се хранили с нездравословна въглехидратна диета, пълна с животински протеини и мазнини, са наддали на тегло в дългосрочен план в сравнение с хората, които са се фокусирали върху по-висок прием на плодове, пълнозърнести храни и нескорбялни зеленчуци и по-нисък прием на млечни продукти, червено и преработено месо, подсладени със захар напитки, сладкиши и десерти.

Тези, които са възприели нездравословни нисковъглехидратни диети като основна стратегия, са наддали средно около 2,3 кг или 5,1 кг за 4 години", казва авторът Бинкай Лиу, научен сътрудник в отдела по хранене в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан".

"Останалите, които са приели здравословна нисковъглехидратна диета като основна стратегия, са загубили средно около 2,2 кг или 4,9 кг, като средната нетна разлика между тях е 10 кг", добави тя.

Големи, висококачествени проучвания

В проучването са разгледани данни за над 67 000 души, участвали в три утвърдени изследвания: Здравно проучване на медицинските сестри, проведено между 1986 и 2010 г., Здравно проучване на медицинските сестри II, проведено между 1991 и 2015 г., и Проучване за проследяване на здравните специалисти, проведено между 1986 и 2018 г.

Всички участници в трите проучвания са били здрави, на възраст под 65 години и не са имали предшестващи хронични заболявания. Намаляването или увеличаването на теглото е било отчитано от самите участници на четиригодишни интервали.

В проучването се отбелязва, че нисковъглехидратните диети, които наблягат на "висококачествени макронутриенти от здравословни растителни храни", са свързани с по-малко наддаване на тегло, докато нисковъглехидратните диети, които "наблягат на протеини и мазнини от животински произход или на рафинирани въглехидрати, са свързани с по-голямо наддаване на тегло". Проучването установява, че тези асоциации са по-очевидни сред хората, които са по-млади, по-тежки и по-малко активни.

"Изводът е, че в продължение на 4 години простото приемане на диета с ниско съдържание на въглехидрати като цяло НЕ е свързано с трайно намаляване на теглото на хората, които се опитват да отслабнат. Приемането на растителна и/или висококачествена диета с ниско съдържание на въглехидрати е свързана с трайно отслабване", отбеляза Кац.

Въпреки че проучването се фокусира върху нисковъглехидратното хранене, значението на качеството на храната е ключово при всяка диета, казва Сун, която е и директор на Лабораторията за хранителни биомаркери в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан".

"Винаги е разумно да се избере диета, (която) набляга на пресни плодове и безскорбялни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, зехтин и други растителни масла, кафе, чай или просто вода, малко количество червено вино, ниско съдържание на натрий и други здравословни съставки", подчерта Сун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Уха
    Щом CNN го казват, а те са продемократична педерастка телевизия, значи е половин-истина, или изцяло лъжа, само резултата е да направят хората по-болни или по-нещастни от резултата от това че са се доверили нс тази информация, което пак е синоним на болест. Всякъва ниско въглехидратна диета работи, само че тя е за цял живот, не само докато се постигнат желаните килограми и после обратно постарому. Почнеш ли с кетогенна диета, спазва се цял живот.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари