Ицо Хазарта: Днес Русия ни каза „България е руска“

0
Г-н Борисов, взимаш си шейсетте прислужника и отивате да подарите на Путин ново кученце
Г-н Борисов, взимаш си шейсетте прислужника и отивате да подарите на Путин ново кученце Снимка: БТА

Редица политици коментираха темата със спрения руски газ за България на профилите си във Фейсбук

"И специално към г-н Борисов - сега си взимаш шейсетте прислужника и отивате да подарите на Путин ново кученце. Обещавам да ви уредя правителствения самолет. Може да вземеш и вашите приятели фашистите. Те, както знаеш, са под наем."

Това написа на профила си във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта във връзка със спрения от Русия газ за България.

"Днес Русия ни каза директно следното: "Вашият народ не ни интересува. Вашият министър-председател не поддава на подкуп или на заплахи, затова ние искаме да свалим правителството ви на всяка цена. България е руска." Като човек и като българин днес аз съм разтревожен, но и спокоен. Разтревожен - защото знам какви дни предстоят за всички нас. Спокоен - защото повече от всякога съм убеден, че съм повярвал на правилните хора, заяви още Петров в социалната мрежа.

Темата за газа коментираха във Фейсбук още редица политици, сред които и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, депутатът от "Демократична България" и заместник-председател на парламентарната енергийна комисия Ивайло Мирчев, евродепутатът Радан Кънев.

"Путин спря подаването на газ за България с едностранно нарушение на международен договор. Това срива репутация на страната му като доставчик на енергия", коментира Лорер.

По думите му 12 години ГЕРБ са работили против енергийната независимост на България - "не завършиха интерконектора с Гърция, но построиха експресно транзитния "турски поток" за руски газ към Европа. Правителството на "Продължаваме промяната" работи активно с Гърция, Азербайджан, и други регионални партньори и ще преодолее тази зависимост", посочи министърът.

ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната независимост на България. Добрата новина е, че по темата това правителство работи от първия си ден и цялото количество от 3-3.2 млрд. куб. м газ ще бъде осигурено и това, което ГЕРБ не успяха да свършат от 2009 г. до днес, ще бъде реализирано в рамките на 2022 г., заяви във Фейсбук Ивайло Мирчев.

Той написа още:

"Понеже цяла сутрин политици от ГЕРБ се правят на ощипани моми за диверсификацията на газови доставки, малко факти:

2009 г. - Путин спира газа за България. Бойко Борисов обявява, че така не може и ще разнообразим доставчиците си, за да не зависим само от Русия.

2018 г. Борисов, за да услужи на Путин, изгражда на българска територия продължение на Турски поток в рекордно кратки срокове - под 12 месеца, като след руска критика редовно от хеликоптер се отчита на Путин за изпълнението. Цена - 3 млрд. лв., платена изцяло от българските данъкоплатци.

2019 г. - 10 г. след обявената диверсификация започва строежът на връзката с Гърция. Направено е всичко възможно тя да бъде забавена (вкл. е проектирано тръбата да мине под язовир "Студен кладенец", което забавя изграждането още). Въпреки че е три пъти по-къса от Турски поток, строежът ѝ продължава 3 г.

2021 г. - Приключва управлението на ГЕРБ, а Борисов публично обявява, че диверсификацията е завършена. България доставя 95% от газа само от Русия. 12 г. след като Борисов е обявил старт на диверсификацията.

2022 г. - 13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин."

Статус в социалната мрежа Фейсбук написа и евродепутатът Радан Кънев:

"От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие.

За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. "Спирането" (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко ОБЩ, отговор.

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго.

На национално ниво, ако за Полша спирането на доставките се разглежда, през болната имперска перспектива на Кремъл, като "наказание", за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно - за Кремъл ние сме отцепила се "Задунайская губерния", а не партньор. Нищо, освен пълно подчинение, не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879г. до днес.

Но през тези години, България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак.

Днес българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви:

- Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес;

- Спирането на газа означава незабавно да спре транзитът по "Турски поток" към Сърбия и Унгария (или евентуално усвояване на съответните количества);

- Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    избирател
    Тоя що не си пуши джойнта у дома и да не се изказва, че като прекали с него дрънка само глупости. Новата секта - ПП. Да ни е честито!
  • 3
    2
    Spermaman
    изо хазарта, е вече бита карта!
  • 17
    1
    Който и да е
    Много тъпи парчета...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари