Кирил Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

0
Спирането на газа е грубо нарушения на договора и шантаж, заяви премиерът
Спирането на газа е грубо нарушения на договора и шантаж, заяви премиерът Видео: БНТ

Спирането на газа е грубо нарушения на договора и шантаж, заяви премиерът

"Българското правителство е подготвено, има план за алтернативни източници. Няма да бъде спирана доставката на газ към консуматорите. Спирането на газа е грубо нарушения на договора и шантаж"

Това каза Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание, предаде БНТ.

Газпром” е заявил своето намерение за спиране на доставките на газ и тук заявявам: първо, българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, план за алтернативни източници. Спирането на газа от “Газпром” е изнудване и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори с “Газпром”, включително и за транзит, защото едностранно действие на изнудване е неприемливо. След милиардите за “Турски поток” и действията на ГЕРБ - нямаме 3 млрд., имаме джип “Аркат” в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация. Рядвам се, че през последните четири месеца поставихме акцент на газовата връзка с Гърция. Тази сутрин се чух с премиера Мицотакис. Той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Говорих и с г-жа фон дер Лайен, според която едностранно нарушаване на договора между “Газпром” и България е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, има ясен план, европейският отговор ще е общ. Вече сме готови с точните стъпки и във втората част на заседанието министърът на енергетиката ще ни уведоми", каза Кирил Петков.

Днес премиерът Кирил Петков и представители на управляващата коалиция заминават за Киев.

Българската делегация ще лети до Полша, а оттам е осигурен нощен маршрут към украинската столица. В Киев делегацията ни ще предаде каски и бронежилетки, които българското правителство е обещало на Украйна.

Очакванията на премиера са представителите на управляващата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се запознаят с реалната ситуация в Украйна.

Междувременно стана ясно, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Бай Чеп
    Аха, чакаме гуспожа фон дер Лайнен да ни управи ! Пука й на нея на терлика дърти !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари