Жана Цонева: Има опасност от рестарт на това, от което искаме да се отървем

2
Може да се потрети сценарият, при който ГЕРБ подава оставка, но се връща като първа политическа сила на изборите и влиза в коалиция с крайнодесни и партията на Слави Трифонов
Може да се потрети сценарият, при който ГЕРБ подава оставка, но се връща като първа политическа сила на изборите и влиза в коалиция с крайнодесни и партията на Слави Трифонов Снимка: БГНЕС/архив

"Би било противоречиво, ако протестът, който иска оставката на правителството, да има и социални искания"

Това каза пред БНР Жана Цонева - доктор по политическа антропология в Централноевропейския университет. Тя подчерта, че в антиправителствените демонстрации има всякакви хора с всякакви искания, но са обединени от едно-единствено нещо и то е оставката на Бойко Борисов.

"Хората искат на първо място това правителство да си ходи и след това, който дойде - да решава проблемите по адекватен начин", уточни Цонева.

 Жана Цонева коментира, че в България има много системни проблеми, но те не се разпознават като такива, а се персонализират:

"Това не значи, че Пеевски или Гешев, примерно, не са проблем да са във властта, но те са симптом на едно по-дълбоко разложение и разслояване - социално, отколкото проблем сами по себе си".

Тя изказа опасение, че може да се потрети сценарият, при който ГЕРБ подава оставка, но се връща като първа политическа сила на изборите и влиза в коалиция с крайнодесни и партията на Слави Трифонов:

"Това са моите опасения, че ще има рестарт, но не на това, което искаме, а на това, от което се мъчим да се отървем". Според нея нещото, което би могло да помогне това да не се случи, е, ако "либералните сили, които движат в момента тези протести, положат усилия да разширят кръга на симпатизантите си и започнат да включват и искане за социална справедливост към искането за обща справедливост":

"Трябва да привличат групи, които БСП отдавна е спряла да представлява".

Д-р Жана Цонева коментира разликата между контрапротестиращи и непротестиращи:

"Не мисля, че непротестиращите са безспорно поддръжници на правителството... И хората, които не участват в протестите, все пак виждат, че има проблеми".

По думите на политическата антроположка, за да има корупция, трябва да има двама - корумпиран и корумпиращ:

"България усвои над 5 млрд. лева за подмяна на ВиК и постоянно има проблеми и некачествени ремонти. Това води до понижаване на качеството на живот".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари