Жълтият шал бори зимната депресия

0
Колкото и изненадващо да звучи, според проучванията, не ниските температури навън са основната причина за нашето раздразнение
Колкото и изненадващо да звучи, според проучванията, не ниските температури навън са основната причина за нашето раздразнение

Сезонната депресия не е просто глезотия на по-лабилните хора.

Тя е диагноза призната от Световната здравна организация и записана в раздела на психичните разстройства.
Ето защо е важно да не пренебрегваме сезонното афективно разстройство, а да му отделим нужното внимание. Един от начините да подтиснем депресията са витамините и хранителните добавки. В комбинация с тях обаче има различни хитринки, които могат да ни избавят от лошото настроение. Колкото и изненадващо да звучи, според проучванията, не ниските температури навън са основната причина за нашето раздразнение. То се дължи на липсата на достатъчно светлина, затова в този случай изключително полезна е фототерапията.

Ефект
По-позната като светлинната терапия тя е широко разпространен метод за лечение на депресия, като е особено ефективна именно при сезонно афективното разстройство. Терапията включва седене в близост до специален светлинен източник, който излъчва далеч по-силна светлина от обикновените изкуствени лампи. Терапевтичните курсове се провеждат предимно сутрин, като в началото за около половин час, след което постепенно се увеличават. Ако решите да ползвате фототерапията обаче задължително трябва да се консултирате с лекар, защото в някои случаи ярката светлина може да окаже неблагоприятен ефект. Това обаче не важи за цветотерапията. Редица изследвания сочат, че въздействието на цветовете помага да се балансират и възстановят основните енергийни центрове на тялото и ума. Когато се фокусираме върху правилния нюанс, ефектът от това може да бъде много положителен не само за моментното ни състояние, а за цялостното ни усещане.

Емоции
През зимата вашият цвят е жълтият. Той се асоциира със слънцето, стимулира нервните процеси, храни главния мозък и избистря ума. Ефикасен е като възстановяващо средство при умствена преумора, справя се с апатията и тревожността. Напълно достатъчно е да си купите жълт зимен шал или пък шапка и ръкавици в този цвят и със сигурност ще се почувствате една идея по-добре. По време на депресия много подходящо е и зеленото, защото то отговаря за равновесието, успокоява и вдъхва кураж, дисциплинира ума и тялото. Този цвят широко се използва в цветотерапията за лечение на невротични фобии и натрапчиви състояния. Дава усещане за психическа бодрост и облекчава мъчителните състояния на тревожност, чувство за вина и раздразнителност. Смекчава емоциите, хармонизира работата на сърцето и доставя огромен запас от енергия.

Правила
Освен терапии обаче, ваш съюзник в борбата с депресията са и някои дребни правила, които оказват голямо влияние върху психиката. За жените например в пълна сила важи съветът за 20-те минути повече сън. Ако приемем, че златната цифра е 8, то представителките на нежният пол е добре да си поспиват поне 8 часа и 20 минути. Медицинско проучване показва, че дамите се нуждаят от по-дълга дрямка, за да възстановят жизнените си сили, отколкото господата. По време на същото проучване е установено, че непълноценният сън при жените предизвиква по-високи нива на стрес, депресия и гняв. Друго елементарно действие, което може да ви помогне при сезонното афективно разстройство е редовното проветряване. Още с отварянето на очите, преди да сте отпили първата си глътка кафе, направете мощна фреш атака и отворете всички прозорци и врати. Когато в дома ви влезе свежестта на чистият въздух, вдишайте дълбоко и със сигурност ще се почувствате заредени с енергия. За финал оставихме любимото ни научно откритие. Според него сладоледът е цяр за психиката. Тайната, на която се дължи лековитото му действие, се крие в млякото и съдържанието на витамини и антиоксидани.

Признаците

Няколко са основните признака, които могат да ви подскажат, че лошото ви настроение всъщност се дължи на сезонно афективно разстройство или в случая – зимна депресия.

• Без причина чувствате тъга, безпокойство, вина или несигурност
• Раздразнителни сте и лесно се ядосвате
• Липсва ви енергия
• Забелязвате промяна в апетита ви
• Губите интерес към обичайните си занимания
• Чувствате се демотивирани, самотни, отхвърлени
• Не можете да намерите причина за поведението и усещането ви

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари