Защо концесионерите на спирките в Русе не ги поддържат?

2
Това питат възмутени русенци
Това питат възмутени русенци Видео: Русе Медиа

Темата за вандализма по автобусните спирки в Русе не е нова, но за пореден път се поставя на вниманието на администрацията

По договор, сключен между общината и концесионера, задължението на концесионера е в рамките на 30 дни след подаване на сигнал да се извърши ремонт на повредената конструкция.

Доколко обаче това се изпълнява и кой не си е свършил работата – това питат русенци в сигнал до Русе Медиа, като посочват конкретен пример със спирка N66 до рампата на пазара. Още през февруари тя беше потрошена, като след публикации в социалните мрежи потрошените стъклени прегради бяха прибрани и конструкцията бе обезопасена набързо. Два месеца по-късно обаче спирката все още е в окаяно състояние. Разликата е, че към днешна дата кабелите в рекламната част са изолирани и остатъците от висящи стъклени парчета са премахнати. Но за съжаление само толкова. И тук се поставя въпросът защо тя все още е в това състояние и кой носи отговорността, че не е ремонтирана – концесионерът, ако е бил уведомен, или общината, ако не го е направила.

По данни от администрацията за периода от 1 октомври 2021г до март 2022г. близо 25 спирки са станали обект на вандалски прояви, като нанесените щети са в размер на около 6250лв. За да се засили контролът, от общината планират да разширят видеонаблюдението и да го има по всички автобусни спирки.

Многократно се е коментирало защо, след като павилионите на „Лафка“ бяха затворени, договорът с концесионера не се прекрати и спирките, на които има такива будки, отново да бъдат в разпореждане на общината. Оказва се, че концесионерът съвестно си плаща всичко по договор, въпреки че няма печалба от павилионите, и затова няма как той да се прекрати.

В интервю пред БНТ преди месец директорът на дирекция „Екология и транспорт“ проф. Владимир Любомиров обясни, че договорите с двамата концесионери на спирките са сключени още през 2012г. и изтичат през 2027г. „Едва тогава, може да се мисли за нови клаузи в новите договори, с които автобусните спирки могат да станат по-удобни, уютни и ергономични“ , каза още проф.Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 18
    1
    русенка
    Това е едната спирка след прелеза до пазара. Отсрещната е още по-трагична. Да не говорим за двете спирки при бившите заводи "Петър Караминчев и "Найден Киров". Подлезът между тях е като след война. Кой беше кмет, когато са включени тези "договори" през 2012 година?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари