Заради магистралата Русе - Търново правят източен обход на града

1
Магистралата ще струва до 650 милиона евро
Магистралата ще струва до 650 милиона евро Снимка: Булфото

От 400 до 650 млн. евро се очаква да струва магистралата от Русе до Велико Търново.

Това посочи в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на въпрос на депутатите Добрин Данев и Марияна Бояджиева, цитирана от investor.bg.

Окончателната индикативна стойност на проекта ще стане ясна, когато приключат всички процедури по проектирането, допълни министърът.

Към момента има идеен проект на трасето на магистралата, който е избран измежду 4 предложения, и е предложен за остойностяване. Проектът е предоставен и на всички области и общини, през чиято територия преминава.

Идейният проект предвижда да се изгради източен обход на Русе, така че магистралата да поеме и трафика от индустриалната зона на града. Оттам пътят ще продължи по изцяло ново трасе до Бяла, където ще бъде изграден западен обход на Бяла. Според Павлова този вариант с обходите е бил оптималният. След Бяла магистралата ще продължава към Велико Търново и ще се включва в Прохода на Републиката.

Павлова обясни, че предстои да се направи обществено обсъждане на проекта. След това ще тръгне процедурата по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), като окончателният доклад също трябва да мине на обществено обсъждане. След това ще се процедира с парцеларните планове и процедурите по отчуждаване на имоти. 

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари