Тази година ще започне строежът на магистралните участъци Русе - Бяла

7
Обсъждат се варианти магистралите да се изграждат на концесия
Обсъждат се варианти магистралите да се изграждат на концесия

Обсъждат се варианти магистралите да се изграждат на концесия

Възможностите и вариантите да се изграждат магистрали на концесия ще обсъжда работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на строителния бранш. Това е коментирано по време на срещата между министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с ръководството на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара "Пътища", съобщи пресцентърът на МРРБ.

"Единственият вариант да се построят всички магистрали е на концесия", каза арх. Шишков, който не спира да лансира тази своя идея от встъпването си в длъжност като служебен министър на регионалното развитие.

Председателят на Управителния съвет на браншова камара пътища инж. Стефан Чайков е приветствал идеята. Той заяви, че ръководената от него организация я подкрепа. Договорено е през март да се направи дискусионен форум по темата и работната група да започне своите срещи.

Обсъдена е още възможността да се създаде и работна група, която да разгледа промени в проекта на Закон за ВиК. Коментирано е "Български ВиК холдинг" ЕАД да може да финансира безвъзмездно изграждането на публични активи, а не под формата на заем, каквато е единствената законова възможност сега.

Подписани са всички споразумения за индексиране на всички ВиК проекти, изпълнявани сега с финансиране от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Единствено ВиК дружествата за Варна, Бургас и Стара Загора не са подписали индексация на договорите. Преговорите с тях продължават. "Всички тези обекти трябва да бъдат завършени и ще бъдат финансирани", каза арх. Шишков.

Той посочи, че ще се търси механизъм да се разплати и индексирането на останалите обекти. Промяна на цените по ин хаус договорите не може да има, каза Иван Шишков.

В сряда на заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отчуждаване на терени по автомагистрала "Европа". "Това ще даде възможност за строителство и в последния участък от нея - между Сливница и Северната скоростна тангента на София, защото ако няма 50% напредък по него до края на годината, ще бъдат загубени средствата от европейското финансиране за довършването на аутобана", посочи Шишков.

"Тази година ще започне строежът по магистралните участъци Русе - Бяла и на обхода на Бяла", каза още министърът. В напреднала фаза е процедурата за участъка Бяла - Велико Търново. Подготвя се и обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за продължение на магистралата към ГКПП "Маказа". Такава предстои и за магистралата от Дупница до Северна Македония.

"Придвижва се и процедурата по строителството на тунела под Петрохан. Автомагистрала "Черно море" също е на дневен ред", отчете министър Шишков.

Търси се решение и как да продължи максимално бързо изграждането на магистрала "Хемус" по законов начин, допълни той. Предложи 7 и 8 участък да бъдат разделени на 3 подучастъка, за да може проблемните отсечки да бъдат заобиколени, докато се намери законов механизъм, а останалите да бъдат одобрени. До края на седмицата предстои издаване на заповед за одобряване на ПУП за участък 9.

Министърът отново призова представителите на строителния бранш да се търси механизъм за изменение на Закона за устройство на територията, така че незаконното строителство по важните инфраструктурни обекти да бъде обявено за търпимо и работата по тях да продължи.

Другата седмица ще бъде излъчена работна група, която да обсъди каква точно промяна в тази посока да бъде записана в закона, след което подготвеният проект да бъде внесен в следващото Народно събрание.

Арх. Шишков обяви, че ще завърши процедурата по обявяване за незаконни на започнатите не по правилата строежи, но няма да прави наказателни постановления, защото според него фирмите нямат вина за създалата се ситуация.

"Разчитам да продължим диалога какъвто беше. За целия бранш ще е добре да намерим механизъм за промяна на ЗУТ. Проблемите са решими", каза в заключение регионалният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Гражданин
    Тия архитекти -,продажници разсипаха България..Не останаха нито зелени площи нито нормални улици и тротоари.Навсякъде паметници от бетон.Това е строителната мафия.-архитекти, общински чиновници и строителни предприемачи.Гадове ,веднага да се вкарат в затвора.
  • 5
    5
    Глупендеров
    Досега щеше да е построена-ама Кирчо и Асенчо опапаха паричките оставени от Боко. Сега,преди изборите лесно обещават!
  • 14
    4
    Милко Пенчев
    Наближат ли избори винаги започват да строят тази магистрала.Строят я вече 30г.Няма да я построят скоро.Няма даже и да я започнат.
  • 5
    3
    88 до 2
    Брат, аз и на това бих се радвал!
  • 6
    2
    бавно мислещ
    Ако смятат да строят това от снимката, няма смисъл. Нищо по малко от 2 платна с по 3 ленти за движение в една посока, разделени от достатъчно широка и непреодолима ивица.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари