Явор Божанков: Над 80% от бизнеса поиска таван на цените на тока и преговори с “Газпром”

1
Това трябва да стане бързо, допълни секретарят на БСП
Това трябва да стане бързо, допълни секретарят на БСП

Предстоят няколко много важни решения за икономиката на страната, които касаят газта. Българският бизнес вече проведе срещи в Министерството на икономиката - работодателски и неправителствени организации, организации на работещите хора, които представляват над 80% от пазара, поискаха спешни мерки – таван на цените на електроенергията и преговори с “Газпром“.“

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NovaNews и допълни, че това трябва да стане бързо, защото индустрията не може да си позволи повишаване на цената на газа с 30%.

По думите му БСП не се притеснява от конкуренция, но е притеснително раздробяването на политическото пространство, защото всеки ден се регистрира нов политически проект. „Това е несериозно за една утвърдена демокрация, каквато България има претенции да има. За БСП е важна българската икономика, която при актуализацията на бюджета нашето производство трябва да получи безпрецедентно над 100 млн. помощ“, обясни Божанков

Явор Божанков посочи, че основен ангажимент на БСП към избирателите е бил да демонтират мафиотския модел на управление на ГЕРБ, залегнал 12 години в цялата икономика, и партньорите, с които могат да го направят, са партиите от управляващата коалиция.

По думите му позицията на левицата относно износът на оръжия за Украйна е публична и остава непроменена. „И вицепремиерът Нинова потвърди нашата позиция – ако бъде взето такова решение от изпълнителната власт, то ние сме казали каква ще бъде реакцията ни. Но предстои да видим, едно е някой да заяви нещо, съвсем друго е да се изпълни“, заяви той и припомни, че специално тези режими и комисии са в ръцете на БСП.

Във връзка със срещата на Кирил Петков с Зеленски, Божанков коментира: „Доста идеи чухме, трябва да чуем и условията, подробностите, и когато премиерът ни ги изясни, ние ще се съберем, ще вземем колективно решение и ще го направим публично“, обясни той.

„Най-малко президентът може да твърди, че българско оръжие достига до Украйна, защото договорите, които в момента се изпълняват от нашата военна индустрия, по-голямата част са разписвани от служебния кабинет“, заяви Явор Божанков и допълни: „На Румен Радев му е пределно ясно, че България търгува с около 50 страни, но Русия и Украйна не са сред тях и това не се е променило“, каза още той, като припомни документите, които вицепремиерът Корнелия Нинова направи публични в Народното събрание.

Притеснително е, че в един и същ момент Борисов и Радев атакуваха, сякаш в синхрон, с едни и същи аргументи и опорки“, каза още народният представител от БСП. Според него има някакво напрежение между “Дондуков“1 и “Дондуков“2 и то е по-скоро от страна на Президенството.

Това не е необходимо на България в подобен момент и призовавам този инкубатор за политически проекти, партии и формати да спре. Раздробяването на политическото пространство води до политическа криза, противопоставяне и конфликт в обществото“, посочи Божанков.

Според народния представител от левицата президентът Радев е претърпял промяна, тъй като той е бил ярка фигура срещу корупцията, Гешев и овладяната съдебна система – нещо, което напоследък не чуваме. „ България е в най-сложната обстановка от 30 години и не съм очаквал точно президентът Радев да атакува правителството, и то с измислени аргументи“, заключи Божанков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари