Деница Златева: Очакваме по-ниска цена на природния газ за ноември

0
По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ
По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ Снимка: БТА

"Булгаргаз" продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания "Газпром"

България ще има достатъчно количества синьо гориво за отоплителния сезон. Това увери изпълнителният директор на “БулгаргазДеница Златева. Те ще бъдат осигурени чрез обявените търговете за втечнен природен газ, както и чрез доставките на тръбен от Азербайджан. Златева очаква и цената на природния газ да е по-ниска за ноември.

В момента текат процедури за оценка на резултатите от първия от серията търгове, обявени от "Булгаргаз" за втечнен природен газ. В него са участвали 8 фирми.

"Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до добра цена както за бизнеса, така и за потребителите. За едни цена, които към днешна дата ще бъде чувствително по-ниска от октомврийската", посочи Деница Златева, предава Bulgaria On Air.

Отстъпките, предложени от компаниите, участващи в търга, са в пъти по-големи от тези, които страната е ползвала досега, посочи Златева.

По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ, доставян през интерконектора, който заработи от 1 октомври.

"За ноември количествата, които се предлагат са почти 5 пъти повече, отколкото ние търсим", изтъкна Златева.

Въпреки сигурността на бъдещите доставки на природен газ от други източници, "Булгаргаз" продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания "Газпром".

Все още не е ясно дали ще се стигне до арбитражно дело срещу газовия гигант заради неизпълнените доставки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари