Вирусите атакуват след затоплянето тази седмица

0
Статистиката показва, че по време на епидемия у нас боледуват близо 300 000 души
Статистиката показва, че по време на епидемия у нас боледуват близо 300 000 души

Грипът официално е в България от няколко седмици.

Вълната от вируси обаче ще ни удари със страшна сила след затоплянето в средата на седмицата, твърдят епидемиолозите. Те се притесняват не толкова от самото заболяване, колкото от усложненията поради неправилно лечение. Всяка година те са причина за смъртта на близо 2000 души, пише Всеки ден

Острите респираторни заболявания в момента мъчат населението на областите Габрово, Стара Загора, Видин, Плевен и Силистра. Според експертите обаче там обаче не ставало дума за опасния свински грип, а за други вируси, които се преболедуват значително по-леко. „Рано е да говорим за мощна грипна вълна. Лично аз я очаквам до две седмици. Нека обаче не се заричам, защото ситуацията е много динамична. Нищо не ни гарантира, че утре няма да се събудим в типично грипна обстановка. Ще обявим епидемия, когато са доказани 280-300 случая на 10 000 души от населението", съобщи главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Статистиката показва, че по време на епидемия у нас боледуват близо 300 000 души. Дали тази година ще са повече, никой не може да каже. Някои специалисти обаче все пак прогнозират, че болните могат да достигнат и до един милион души. Концентрацията на епидемията ще е в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Плевен.

Каква ще е точната бройка, не е толкова важно. За нас - специалистите, по-важно е да сведем заболелите до минимум. Ето например миналия петък доказахме в София още един случай на грип от групата „Б". Той не е „Калифорния", нито „Швейцария", т.е. не води до епидемия", уточни и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В същото време Регионалните здравни инспекторати в страна продължават да съобщават за нарастващ брой на кашлящите. Такъв е случаят с Кърджали. За периода 18-24 януари заболелите там са малко над 121 на 10 000 души. Това е под епидемичната стойност, която за този район е 261 болни на 10 000 души население, уточняват здравните инспектори. Те обаче очакват следващата седмица болните да са дори повече.

В момента броят на хората с грипни симптоми в различните възрастови групи е почти еднакъв, т.е. не може да се каже, че вирусите удрят предимно хронично болните пенсионери или пък децата в детските градини и училищата. Въпреки това специалистите съветват всички рискови групи да носят маски след сряда и да си мият ръцете по-често. Помещенията, които работят повече хора, трябва да се проветряват през 30 минути. Добре е да се пие ментов чай с мед за профилактика и да се приемат витамини, които укрепват организма.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари