Недопустими нива на пестициди в зелената салата

0
Това показват лабораторни проби на БАБХ
Това показват лабораторни проби на БАБХ Видео: NOVA

Това показват лабораторни проби на БАБХ

Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди. Ядем ли чиста храна - екип на “Събуди се” от NOVA направи проверка с популярни продукти, които слагаме на масата.

Проверката е съвместно лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята, която взехме има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не сме взели достатъчното количество марули, което е килограм и половина. Ние взехме само две, но все пак това е факт.

Експериментът започва от голяма верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ. Това е много прецизен процес, всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.

При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено, когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.

Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием.

Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    БАБХ-РУСЕ
    КАК ВЪРВИ ДЕЙНОСТА НА БАБХ - РУСЕ ? КОГА МИНАХА ПО ТЪРЖИЩЕТО,БИВШЕТО "ПЛОДЕКС" ,КОГА МИНАХА ПО ПАЗАРИ И ПО МЕСТНИ ВЕРИГИ? КОГА МИНАХА ПО ГЛАВНИТЕ ВЕРИГИ,КАУФЛАНД,ЛИДЛ,МЕТРО,БИЛЛА? НА КООПЕРАТИВЕН ПАЗАР? ПО ТАРАБИТЕ КОЙ КАКВО ПРОДАВА,ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ.В РУСЕ НИКАК НЕ Е ДОБРЕ РАБОТАТА ОТ КЪМ КОНТРОЛ.СЛЕД ОБРАБОТКА,ЧАСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СПАЗВАТ ЛИ КАРАНТИНЕН ПЕРИОД,ДА ИЛИ НЕ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари