Въпрос на време е да има задължителна военна служба у нас

0
От няколко месеца ГЕРБ и ВМРО подготвят закон за доброволна военна служба
От няколко месеца ГЕРБ и ВМРО подготвят закон за доброволна военна служба Снимка: БГНЕС

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба.

Той е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, пише 24 часа.

„Става дума за онези младежи и девойки, които са навършили 18 годишна възраст, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят. Трябва да се определи период от 6, или 9 месеца, или по-дълъг. Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници”, обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон. „Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъде достатъчна да поеме дороволните войници”, заяви вицепремиерът. Според него в момента се работи и по работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас на училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

„Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба, каза Каракачанов. "Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови", посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България. „Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвегия, като не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфликти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежение, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обсъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, надявам се, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят”, заключи Каракачанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари