Външно министерство привика турския посланик

0
Това се случва само няколко часа след като вътрешният министър Бойко Рашков заяви на брифинг, че южната ни съседка се е намесвала в изборите "2 в 1"
Това се случва само няколко часа след като вътрешният министър Бойко Рашков заяви на брифинг, че южната ни съседка се е намесвала в изборите "2 в 1" Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок.

Това се случва само няколко часа след като вътрешният министър Бойко Рашков заяви на брифинг, че южната ни съседка се е намесвала в изборите "2 в 1", които се проведоха в неделя. По думите му турски медии и официални лица са отправяли призиви за масово участие във вота, в който имаше за пръв път кандидат за президент турчин и са агитирали за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Министърът обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на изборите може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес. 

Според съобщението на външно министерство - именно изборите са били поводът за срещата между постоянния секретар на ведомството Иван Кондов и Секизкьок.

На турската страна е било привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас, каквито бяха обвиненията и на министър Рашков.

Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

Срещата във Външно министерство идва и в деня, в който структурата на ДПС в Истанбул открито изяви своята подкрепа за двойката Анастас Герджиков-Невяна Митева за предстоящия в неделя балотаж. С пост на турски език в социалните мрежи те призоваха да се гласува именно за Герджиков. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари