Украйна разкри мащабна корупционна схема в оръжейния сектор

1
Става дума за измама с обществени поръчки
Става дума за измама с обществени поръчки

Става дума за измама с обществени поръчки

Украйна разкри голяма корупционна схема на стойност над 40 милиона долара, която е лишила страната от жизненоважни военни доставки, съобщи "Сънди телеграф", позовавайки се на Службата за сигурност на Украйна.

Става дума за измама с обществени поръчки, свързани със закупуването на близо 100 000 минохвъргачни снаряда, като това далеч не е единственият случай на корупция, свързан с армията, пише вестникът, цитиран от БНР.

Украинските служби за сигурност казват, че разследването е разкрило служители на Министерството на отбраната и мениджъри на доставчика на оръжие "Лвов Арсенал", които са откраднали близо 1,5 милиарда гривни (близо 40 млн. долара) при закупуване на снаряди.

Измамата, която е потвърдена и от министерството на отбраната на Украйна, включва бивши и настоящи високопоставени служители на военното ведомство и ръководители на свързани компании.

Срещу петима служители на министерството и доставчика на оръжия е започнал първи етап от украинското съдебно производство, а един от заподозрените е задържан при опит да пресече границата, съобщават от Службата за сигурност на Украйна.

На практика оръжия не са получени, а част от средствата са прехвърлени в чуждестранни сметки.

Бившият министър на отбраната Олексий Резников беше освободен миналия септември заради различни случаи на корупция, въпреки че имаше добра репутация като представител на Украйна в нейните дискусии със западните съюзници. Въпреки че не се твърди, че той е участвал лично в корупция, няколко случая засегнаха военните под негово ръководство - един за снабдяване на войските с храна, а друг за свръхнабавяне на подходящо облекло за войските, пише "Сънди телеграф".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Карл Юнг до коментар №3 Ванка...
    Хапчетата, Ванка, хапчетата! Статията е за корупция в Украйна, бъркаш темите, държавите и статиите!
  • -9
    3
    Ванка с танка
    Омръзна ми.Чакам братята руси на Дунава.А те в Авдеевка.Това ли е столицата на ЛНР или ДНР,какво става втория армия мира я чувализират в черно.Уж победила във ВСВ а загниващия запад воюва с Хитлер 2 години повече от Русия.Уж победа а Германия воювала с всички има 6 милиона жертви а рашките 20.Уж победила сама а се била на страната на съюзниците,без ленд лийза щяха да опишат комините на някой лагер.Това ли е Могучая....на моста съм и все още чакам нашите братя...
  • 13
    2
    Любопитен
    Любопитен съм да разбера нашите 100 бтр-а макъде ще тръгнат като влязат в Украйна? Мисля ,близкият изток,Африка.Дали ще има български посредник с фирма регистрирана някъде на майната си,Йемен,ОАЕ,Ливан и къде ли не? Води се чужда фирма.Нещо като Оманският фонд или Дубайските потайности.Западни журналисти разследват отклонение на оръжейни доставки от Украйна от даренията.Българите глупаци.
  • 19
    1
    русенец
    Украйна и корупция? Вие луди ли сте?! Все едно да кажете София и корупция! Няма такива неща!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари