Ученици на МГ "Баба Тонка" отиват на школа за отличници

0
Ученици на МГ "Баба Тонка" отиват на школа за отличници

Трима младежи от МГ „Баба Тонка“ в Русе участват в четиринадесетата поредна Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14), която се провежда от 10 до 29 август във Варна и Узана.

Тя се организира от Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ), а русенските математици ще представят града ни, благодарение на финансовата помощ, отпусната от Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

В школата ще вземат участие 40 ученици от 12 български града, получили грамоти за отлично и много добро представяне на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ).

В групата, която е поканена да представя Русе, влизат учениците Атанас Атанасов, Петър Киряков и Юлиян Георгиев. Първият етап на школата е от 10-ти до 23-ти август в град Варна, в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование (ДИКПО) на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Това лято, сред лекторите на школата са и бивши възпитаници на Ученическия институт, сега студенти в престижни световни университети – Антони Рангачев, Катерина Велчева, Калина Петрова, Галин Статев, Момчил Константинов, Светослав Колев и Петър Петров. Освен изявата им като лектори, те ще подпомагат участниците в разработването на кратки проекти.

Участниците в ЛИШ’14 ще представят своите разработени проекти през втория етап на школата в местността Узана на Габровския Балкан от 23-ти до 28-ми август. Там са поканени и учители, като повечето от тях са научни ръководители на проекти. В програмата са предвидени Ученически работен семинар по математика, Ученически работен семинар по информатика и ИТ, и Семинар за учители по математика и Семинар за учители по информатика и ИТ.

Лятната изследователска школа се осъществява с подкрепата на Съюз на математиците в България, фондация „Еврика”, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” и Институт по математика и информатика при БАН, “Американска фондация за България” и фондация „Америка за България”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари