"Турски поток" бе официално открит

1
„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, заяви руският президент
„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, заяви руският президент

На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода „Турски поток".

На нея присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, българският премиер Бойко Борисов и сръбският му колега Ивица Дачич. 

Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент", каза руският президент, като подчерта, че доставките на природен газ по газопровода ще съдействат за енергийната сигурност на Европа”.

"Поздравих президентите Путин, Ердоган и Вучич преди началото на церемонията по официалното откриването на газопровода „Турски поток“, похвали се премиерът Бойко Борисов във фейсбук. 

Турски поток" ще захранва с руски газ Турция. Морският участък на газопровода, дълъг 930 км, върви по дъното на Черно море, като тръгва от Анапа, Русия, и стига до Каякьой в Турция. На места тръбите слизат на дълбочина 2.2 км. Капацитетът на "Турски поток" е 31.5 млрд. куб. метра природен газ годишно. От терминала при Каякьой в Турция едната от двете тръби ще се свърже с газопреносната система на Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с  България. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари