Трус със сила 7 по Рихтер ще бъде бедствие за България

0
Много сгради няма да издържат толкова силен трус, предупреди експерт от БАН
Много сгради няма да издържат толкова силен трус, предупреди експерт от БАН Снимка: БГНЕС / Архив

"Трус със сила 7 по скалата на Рихтер ще бъде бедствие за България", каза професор Димчо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт към БАН по БНТ.

"Много сгради може да не издържат", посочи още още гостът в студиото. Той също изрази своето съмнение, че земетресението в Италия от миналата седмица е било с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

"При такъв трус има много разрушения", поясни професорът. Солаков още посочи, че в най-активният сеизмичен район на Балканите е Вранча в Румъния и посочи, че Гърция също е активна сеизмична зона. "България също е сеизмична зона и трусовете стават на земята, докато в Гърция те са в морето, което ги прави по-малко опасни", каза още той.

В продължение на кратък участък от време имаше земетресения с много близък магнитуд, тъй че първото земетресение доведе до частични повреди в сградния фонд на съоръжения, следващият добави нови щети и вчера вече се стигна и до разрушения. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Светослав Симеонов от Националния институт по геофизика.

"Няма гаранция, че няма да има по-силно земетресение. Сценарият там е особен и не би могло да се каже до кога ще продължи. През определен период от време стават земетресения с магнитут 6 и между тях много други земетресения. Регистрирали сме над 200 земетресения, много от тях с магнитуд над 4", каза той.

"Сградите, които са строени в началото на миналия век не са строени земетръсно. С най-ниска сеизмична устойчивост са сгради с гъвкав първи етаж. Само с изследване може да се каже колко са устойчиви сградите в центъра на София. В селските райони, където няма носещи елементи, сградите са слабо устойчиви", смята сеизмологът.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари