Земетресенията в Гърция не могат да активират огнищата в България

0
Трусовете в Гърция ще продължат поне 2-3 месеца
Трусовете в Гърция ще продължат поне 2-3 месеца Видео: NOVA

Трусовете в Гърция ще продължат поне 2-3 месеца

Земетресенията в Гърция са много далеко. Те не могат нито да активират огнищата в България, нито в близките до тях зони. Ние се намираме на над 200 км, така, че няма никаква възможност за индуциране на сеизмична активност в нашите зони”, обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на „Здравей, България”.

През последните дни сеизмологичната активност в южната ни съседка е изключително динамична. Силен трус разтърси Лариса преди дни, земетресението е усетено на места и у нас. След него в Гърция продължават вторичните трусове. В четвъртък вечерта също имаше земетресение, което е било усетено по високите етажи от единични хора в района на Сандански.

Сеизмичната активност зависи от свойствата на земната кора, която в случая е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните трусове да продължат 2-3 месеца. Те ще се усещат от хората. Тази нощ най-малко десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция”, обясни Ботев.

Според него във всички зони, известни у нас със силната си сеизмичност, напреженията са освободени в началото на миналия век. Като най-опасна сеизмологът определи североизточната зона край Шабла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари