Три български града са сред най-изгодните в света за наемане на офис

0
София е европейската столица с най-ниски разходи за работно място, показва годишна класация
София е европейската столица с най-ниски разходи за работно място, показва годишна класация Снимка: netimoti.net

София е европейската столица с най-ниски разходи за работно място, показва годишната класация Office Space Across The World на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Изследването обхваща 215 пазара в 58 държави, пише Money.bg.

Разходите на работно място в София възлизат на 2175 долара годишно, изчислени на базата на наемите и съпътстващите такси, дължими от наемателя за първокласна офис площ. При формирането на индекса се взима предвид и гъстотата на работни места на единица площ. В класацията, базирана на информация събирана от офисите и партньорите на Cushman & Wakefield по света, част от които е и Forton за България, столицата ни се нарежда на 195 място.

В нея има и още два български града - Пловдив и Варна. Те са съответно на 209 и 212 позиция с 1358 и 1163 долара годишно.

"Присъствието на България в долната част на класацията не трябва да се приема като негатив, а като възможност за привличане на нови за пазара наематели. Нашият опит показва, че разходите на работно място са един от ключовите показатели, които международните компании разглеждат при решението си да стъпят на дадена локация. В това отношение София е в постоянна конкуренция с останалите столици и големи градове в Източна Европа и по-ниските наеми и такси могат да бъдат наше конкурентно предимство", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Останалите столици в Източна Европа са между 140-та и 180-та позиция. Румънската столица Букурещ е на 168-о място с 3 004 долара на година.

В глобален план Хонконг измества West End в Лондон и става най-скъпата офис локация в света с $27 432 годишни разходи. В основата са ограниченото предлагане на свободни площи и силното търсене от страна на големи китайски корпорации. За година тези фактори са довели до ръст на разходите за офис площ в Хонконг с 5.5%.

Авторите на проучването отбелязват, че растящите разходи са причина все повече международни корпорации да насочват операции към райони с по-ниски цени за офис площ. За сравнение на цената на 100 работни места в Хонконг може да бъдат разположени 300 в Торонто, 500 в Мадрид и 900 в Мумбай.

Обратно на тренда в Азия разходите за офис площ в Лондон са намалели с 19% спрямо 2016 г., основно в резултат от обезценката на паунда. Средно на година наемателите в West End плащат $22 665 на година. В Париж разходите на работно място също са по-ниски спрямо година назад, като са почти наполовина на тези в британската столица.

Общо за изследваните държави средният разход за работно място е нараснал с 1.5% за изминалите 12 месеца, като основната причина е движението на валутите на отделните пазари. Най-висок ръст отбелязват градовете в Америка (4.2%) и Азиатско-Тихоокеанския регион (3.4%), докато в региона на Европа, Африка и Близкия Изток разходите намаляват с 1.3%.

През 2017 година лек ръст бележи и гъстотата на работни места на единица площ. Това е следствие от стремежа на работодателите да увеличат ефективността си и да компенсират нарастващите офис разходи, особено във водещи световни центрове като Ню Йорк, Лондон, Токио и Хонконг.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари