Русе е на второ място след София по поскъпване на имотите

0
За период от шест години и половина в Русе повишението на цените на имотите е със 79,8%
За период от шест години и половина в Русе повишението на цените на имотите е със 79,8% Снимка: TVN

За период от шест години и половина в Русе повишението на цените на имотите е със 79,8%

Жилищата в София поскъпнаха с 92% За период от шест години и половина. Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с близо 68%

Жилищата в София поскъпнаха с близо 92% за период от шест години и половина, съобщава Труд. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са със 79,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с 98,6%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе, с повишение на цените на имотите със 79,8% за период от шест години и половина. Във всичките шест града с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Русе е с 56,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в крайдунавския град за същия период са поскъпнали с 83,2%.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив, който изостава съвсем малко сред Русе. В града под тепетата цените на жилищата са нараснали с над 71% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с 59%. При съществуващите жилища увеличението на цените е значително по-голямо - с 83,6 на сто.

Пловдив е на трето място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 година насам.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Варна. На четвърто място в общата класация е Стара Загора (+65,9%), следвана от Варна с 51%. Характерно за Стара Загора е, че движението на цените на новите и на съществуващите къщи и апартаменти за дълъг период от време е много близо. За шест години и половина новите жилища са поскъпнали с 62,6%, а старото строителство - с 68,5%.

Във Варна ситуацията е различна. В морската столица има най-голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за шест години и половина е с 33,8%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 61,5%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 47,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е близка до тази във Варна. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 34,5%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 61,8%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е почти колкото във Варна.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 67,6%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали със 74,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с над 56%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Станчо
    Според преброяването, дори София се е обезлюдила със 17 000 души за 10 години според предходното преброяване. Другите 3 града в топ 4 също. Бургас особено падна под 190 000 въпреки че добавиха 10-ина села за 10 години да закърпят демографския колапс. Навсякъде цените са яко завишени, дори в София, но ОСОБЕНО в Русе, защото обезлюдява НАЙ-БЪРЗО.
  • 1
    9
    до оунеря
    Като се изравнят цените в Русе и София, познай къде ще купя..!?
  • 8
    8
    Гост
    До коментар 5: Преател, има няколко начина цените на имотите в Русе да се изравнят с тези на София: ако София започне да се обезлюдява; ако в Русе намерят злато или ако станем столица. Останалото е стъкмистика. Преди имаше 20 обяви за панелки по 70х лв и две-три луксозни жилища за по 150х лв. Днес има много обяви на луксозни жилища, което вдига средната цена на обявите, но това няма как да покачи цената на панелките. Знаеш ли, на колко от панелките в Русе наближава да им изтече експлоатационния срок в близките 5 години?
  • 8
    7
    Гост
    Един от най-обезлюдените градове в страната, а имотите му поскъпвали, разбираш ли. Колко новопостроени блока седят с празни апартаменти? Колко захванати строежа седят недовършени? Колко стари апартаменти се обезлюдиха? На кого ги разправяте тия? Това, че някой си е пуснал разрушеният коптор в обява за милиони не означава, че той струва толкова пари. Подобни обяви помпят статистиката нагоре, но не се продават, а само висят там с години.
  • 6
    6
    До 5
    "овнер" си само на празна тиква вместо глава! Навсякъде по блоковете повече от половината апартаменти стоят и се рушат защото са тотал щета за основен ремонт, а им се искат ОГРОМНИ пари! Ами дръжте си ги живеейки в заблуждение от фалшивия балон наречен "Пазар на имоти". Вярвайте на разни недоучили "брокеречета" и си живейте в неведение за това как се правят истински сделки!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари