Тревога: "Ислямска държава" идва на Балканите

0
Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите
Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите

Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна. Видеото е с времетраене 21 минути и е с логото на студиото, свързано с пропагандните материали на "Ислямска държава", предаде АФП. То е озаглавено "Джихадът е чест, съобщение до Балканите”. 

На него се виждат десетина джихадисти, които призовават мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" и да организират атаки на Балканите
В част от клипа на английски език се разказва историята на Балканите и се показват исторически кадри, свързани с мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания. 

"Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия... Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне", казва един от ислямистите.

Това не е първият видеоматериал, в който ислямисти от Балканите призовават към свещена война, но той придобива особено значение заради предстоящата визита на папа Франциск в Сараево, посочва АФП.

Босна, където 40 процента от населението са мюсюлмани, е една от страните, които "снабдяват" ИД с джихадисти. По данни на службите за сигурност около 200 нейни граждани са заминали след 2012 г. за Сирия и Ирак. Около 30 от тях са били убити, а около 40 са се върнали в Босна. 

За да се справят с това явление, босненските власти промениха законодателството. Сега джихадистите и техните вербовчици може да получат до 20 години затвор. 

Източник: Днес +
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари