Тръмп помилва сътрудник на Белия дом от времето на Джордж Буш

0
Скутър Либи бе осъден за лъжесвидетелство по дело за оправдаване на войната в Ирак
Скутър Либи бе осъден за лъжесвидетелство по дело за оправдаване на войната в Ирак

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва сътрудника на Белия дом при управлението на Джордж Буш Скутър Либи, който през 2007 г. бе осъден за лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието по дело за оправдаване на войната в Ирак и разкриване на агент на ЦРУ, предадоха Франс прес и ДПА.

"Не познавам г-н Либи, но от години чувам, че с него са се отнесли несправедливо. Надявам се, че това пълно помилване ще помогне за поправяне на една много тъжна част от живота му", се казва в изявление на Тръмп.

Решението бе разкритикувано от опозицията. Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси се възмути, че "възпрепятстването на правосъдието се награждава", предава БТА.

Либи е бил началник на кабинета на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни от 2001 до октомври 2005 г.

През юни 2007 г. Либи беше осъден на две и половина години затвор и 250 000 долара глоба по случая с Валъри Плейм преди да бъде частично помилван от президента Джордж Буш, който му спести затвора. Либи обаче бе на изпитателен срок, плати глобата и положи общественополезен труд.

Валъри Плейм е бивш агент на ЦРУ и съпруга на на бившия дипломат Джо Уилсън. Уилсън обвини администрацията на САЩ, че е излъгала за наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак при управлението на Саддам Хюсеин.

През юли 2003 г. американската преса разкри, че Валъри Плейм е агент на ЦРУ под прикритие. Подобно разкритие е федерално престъпление и макар че Либи не беше обвинен, че информацията е изтекла от него, той бе осъден за лъжливи показания по време на разследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари