"Това е опасна и трудна работа": 2 000 свободни работни места в затворите в Германия

0
Недостигът на работна ръка води до неизбежно съкращаване на услугите в затвора
Недостигът на работна ръка води до неизбежно съкращаване на услугите в затвора

Недостигът на работна ръка води до неизбежно съкращаване на услугите в затвора

Работата в затвора може да бъде много непривлекателна, даже опасна. Затова и все по-малко хора желаят да си изкарват прехраната по този начин. В системата на затворите в Германия актуално има 2000 вакантни работни места.

Недостигът на работна ръка се усеща и в системата на затворите в Германия, пише АРД в своя публикация, предава Дойче Веле.

Изданието цитира председателя на Съюза на служителите в затворите в Германия (BSBD) Рене Мюлер, според когото в момента има около 2 хиляди незаети работни места в системата. Длъжностите съществуват, но няма кандидати за тях, добавя той.

Затворът "Рорбах" край Майнц е прекрасен пример за това. В него работят около 200 затворнически служители, които се грижат за до 500 лишени от свобода мъже и жени - денонощно, на смени, 7 дни в седмицата, пише авторката на материала Лукреция Гатер. В момента на 17 от длъжностите са назначени хора, които не са приключили докрай професионалното си обучение. Друг проблем е, че предстои немалко от служителите скоро да излязат в пенсия, а заместници няма.

Всичко това води до неизбежно съкращаване на услугите в затвора. Спортната програма например е замразена. "За затворниците това, за съжаление, означава, че ще излизат по-рядко от килиите си, или че ще могат да спортуват по-малко на открито или в залата", посочва директорката на затвора Анабел Францен, цитирана от АРД.

Общуването, включително и с други затворници, както и редовният ежедневен ритъм са много важни елементи по пътя за реинтеграция в обществото и подготовката на затворниците за живот навън. "Не желаем просто система за затваряне на хора", казва още Францен.

2000 незаети работни места в германските затвори

Картината в много други затвори в Германия е сходна с тази в "Рорбах". Работата на затворническия служител е трудна и включва много повече от това да отключва и заключва врати и да раздава храна, обяснява Рене Мюлер от Съюза на служителите в затворите. "Това е опасна и трудна работа, затова имаме нужда от по-добри стимули", допълва той, цитиран от АРД.

По-добро заплащане за служителите

Синдикатът настоява за по-добро заплащане на труда на затворническите служители, повече възможности за повишение и по-гъвкави модели на работа. "Смените в затворите трябва да са изцяло запълнени, денонощно, 365 дни в годината", казва Мюлер. "Работата на смени наистина не привлича млади хора."

Има и политически причини за незавидната ситуация. Според него политиците не печелят одобрение с инвестиции в затворническата система - за разлика от вложенията в сфери като образование или полиция, например.

Всяка федерална провинция на Германия има своя собствена съдебна администрация. Федералното правителство няма право да издава директиви за нея. Това означава индивидуален подход навсякъде към проблема с недостига на квалифицирани работници.

Как да се привличат млади кадри?

Затворът "Рорбах" предлага "дни на отворените врати". Това е начин младите да се запознаят с работата в системата. "Идват и многообещаващи кандидати", казва директорката Анабел Францен, която е предпазливо оптимистична за бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари