Така се пишат законите: Депутатите напират, юристите ги спират

0
Данаил Кирилов влезе в противоречие и със собствените си действия
Данаил Кирилов влезе в противоречие и със собствените си действия

Българските депутати непрекъснато имат желание да променят някакви закони, а експертите юристи в парламента полагат огромни усилия да ограничат напъните им и често им се налага да им посочват грешките.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър и бивш председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Днес той бе домакин на дискусия за новата концепция за наказателна политика на управляващите. Документът бе приет много позитивно от адвокати, прокурори и съдии, но управляващите отнесоха сериозна критика заради навика си да решават всички проблеми с промени в закона.

Особено критичен бе бившият конституционен съдия Румен Ненков. Той призова най-сетне експертите, пишещи законодателните предложения, да излязат от анонимност, пише Mediapool.bg.

Куулинг офф

"С лекота внасяме законопроект за доживотен затвор на непълнолетните, в каква държава живеем", заяви той по повод намерението на ГЕРБ да отменят по-леките наказания за непълнолетните при убийства. Това намерение се появи след среща на премиера Бойко Борисов с баща на убито момиче. Текстовете бяха стъкмени само за седмица.

"Когато депутат внесе законопроект, експертите започват да го търсят и да му обясняват какви грешки е допуснал", заяви в отговор Кирилов. Той обясни, че служителите в юридическите дирекции на парламента всъщност полагат "огромни усилия, за да забавят поне непосредствения законодателен ентусиазъм, когато трябва да се отговори на обществените очаквания".

Кирилов каза, че като председател на правната комисия е имал стратегия – събира всички предложения за промени в закон и после чака година- година и половина преди да започне обсъждането им. Това, според правосъдния министър, е периодът "куулинг офф" (cooling-off ), иначе казано – успокояване на страстите. Така можело да се разсъждава трезво.

Формулировката за обществените очаквания често служи за оправдание за недомислени и прибързани промени. След това със сътвореното от депутатите трябва да се оправят юристите – съдии, прокурори, адвокати, следователи и т.н.

Представителят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов посочи, че след многобройните промени в Наказателния кодекс през последните години се е стигнало ситуация, в която извършени по непредпазливост престъпления се наказват по-тежко от умишлените, което е абсурдно.

А защо да не пипа? Конституцията му го позволява!

Незнайно как Кирилов откри в критиката на Ненков противоречие с конституцията е заяви, че е изненадан, че се оспорва гарантираната закондателната инициатива на депутатите.

Министърът влезе в противоречие и със собствените си действия. Той предлага за обсъждане нова концепция за наказателна политика, която всъщност критикува установената от ГЕРБ традиция законите да се променят при всяко обществено недоволство. В концепцията се предлага спиране на точно тези промени, както и намаляване на някои наказания. Като цяло и по-лека наказателна репресия като например отпадането на доживотния затвор без замяна. ГЕРБ методично правят точно обратното – наскоро предложиха в затвора да се влиза заради горене на боклуци. Тенденцията е такава през последните десет години, подчертаха адвокати по време на дискусията.

Преподавателят по наказателно право в СУ доц. Ива Пушкарова предложи депутати, които не разбират от наказателен закон, да не го "пипат".

"А защо да не пипа, конституцията му го позволява", репликира Кирилов.

Джентълменско споразумение

Работата по всички проекти за промяна в НК, които отлежават в момента в народното събрание да бъде спряна до приемане на новата концепция. Това предложи депутатът от БСП Крум Зарков. Той призова проектите да бъдат замразени на база "джентълменско споразумение" между управляващи и опозиция.

"Често народни представители, изправени пред криза, внасят необмислени промени в наказателния закон", коментира той.

Аз страхливо го спрях

Към края на дискусията Кирилов реши да отговори на Румен Ненков, който критикуваше управляващите, че са се отказали от приемането на Истанбулската конвенция заради лъжи, че ще се узаконят гей-браковете и от закона за социалните услуги пак заради лъжи, че някой ще отнема деца от родителите им.

"Така ли ще правим и с наказателната политика, с лъжи", попита Ненков и припомни и за друг закон – този за детското правосъдие.

"Аз страхливо спрях закона", каза му в отговор Кирилов. Аргументът му бил, че в "онази" ситуация проектът щял да бъде "изначално оплют". Той все пак обясни, че е поел ангажимент законът да се публикува за обществено обсъждане до края на март и ще го изпълни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари