Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация срещу COVID-19

0
ЕК определя ваксинацията срещу COVID-19 като най-важната задача
ЕК определя ваксинацията срещу COVID-19 като най-важната задача

ЕК определя ваксинацията срещу COVID-19 като най-важната задача

Всяка от държавите в Европейския съюз има право да въведе задължителна имунизация срещу COVID-19, ако обстановката налага подобно решение. Съобщението направи Щефан де Кеерсмакер от Европейската комисия.

ЕК определя ваксинацията срещу COVID-19 като най-важната задача. Голямата цел е до края на юли 70% от населението в съюза да бъде имунизирано.

Това е напълно постижимо, убедена е и Урсула фон дер Лайен. Председателката на Еврокомисия се аргументира като припомни, че всички държави са получили достатъчно дози ваксини.

Отделните страни членки решават сами какви мерки да прилагат, за да ускорят процеса на ваксинация. Налагането ѝ като задължителна е единствено от тяхната компетентност.

От юни се наблюдава рязко намаляване на ваксинацията във всички страни от ЕС. Причината вече не е защото липсват ваксини, а защото има твърде много хора, които не искат да се имунизират. И затова в много държави бяха предприети нови строги мерки, сред които включително задължителната ваксинация за групи от населението.

На 12 юли 2021 г. френският президент обяви, че ваксинацията е задължителна за медицинските работници. Сред другите мерки е въвеждането на здравен пропуск. Единствено ваксинирани или хора с отрицателен тест могат да посещават ресторанти, кафенета, театри, кина, културни и спортни прояви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари