Стефко Бурджиев с проект за екоселище в квартал Образцов чифлик

0
Новият стар губернатор на Русе извади зарязан проект от предишното му управление при първото правителство на Бойко Борисов.
Новият стар губернатор на Русе извади зарязан проект от предишното му управление при първото правителство на Бойко Борисов.

Новият стар губернатор на Русе извади зарязан проект от предишното му управление при първото правителство на Бойко Борисов. "Идеята за екоселище с неутрални въглеродни емисии трябва да се случи", съобщи областният управител Стефко Бурджиев. От проекта за демоселище в кв. Образцов чифлик се интересуваха френските компании GDF Suez, Veolia и Schneider Electric.

Разработката предвижда строителство на модули върху 200 дка площ. Единият е за производство на "зелена" енергия от ветрогенератори и фотоволтаици. Енергийната ефективност ще се проучва и създава в лаборатории и полигони на Русенския университет. Жилищните и конгресните сгради ще се строят по модерни екотехнологии, за да консумират малко енергия. Освен за научноизследователска дейност, ще се създадат бази за пречистване на отпадните води и сертифициране на биопродукти, за спорт, туризъм и развлечения.

Русе може да стане групов лидер в сферата на енергийната ефективност, ако се изгради мрежа екоселища по поречието на Дунава, смятат експерти в бранша. Т.нар. средномащабни проекти ще се финансират с по 25 млн.евро от еврофондове. Предварителни разчети сочат, че ако участват и други крайдунавски страни, очакваната инвестиция е 2-3 млрд. евро.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари