„Сирма Приста“ АД отнесе глоба от 38 000 лева

1
Глобени са и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД - 331 300 лева и "Рафтис – милк" ЕООД - 34 470 лева
Глобени са и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД - 331 300 лева и "Рафтис – милк" ЕООД - 34 470 лева Снимка: БГНЕС / Архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби три млекопреработващи компании за липса на обозначение на немлечни мазнини върху опаковките на продукт, претендиращ да е "бяло саламурено сирене". Имуществената санкция за "Рафтис – милк" ЕООД е 34 470 лева, за "Сирма Приста" АД - 38 440 лева, и за "Чех – Йосиф Новосад" ООД - 331 300 лева.

Сумата е 1% от нетните приходи от продажби на всяка от компаниите за предходната финансова година, става ясно от решение на регулатора.

По сигнал на "Активни потребители"

Производството е образувано след сигнал от 08.07.2016 г. на "Активни потребители". В него се посочва, че "при проведен от асоциацията сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по показатели водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций, несъмнено се установява, че произвежданите марки сирена от "Ипекс груп" ЕООД (сирене "Дъга"), "Сибила 2000" ЕООД (сирене "Здравец"), "Сирма Приста" АД (сирене "Старопланинско"), "Лъки 2003" ООД (сирене "Тракия") и "СВА – Коме" ООД (сирене "СВА") съдържат немлечни мазнини". Според "Активни потребители" влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като "сирене", е имитация по смисъла на чл. 35 от Закона за защита на конкуренцията.

Комисията е изискала информация и доказателства от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София. В отговор на това от БАБХ са посочили, че при направени изпитания на проби на 17.05.2016 г. е установено наличие на немлечни мазнини в четири продукта от конкретни партиди, произведени от трите санкционирани фирми. А съдържанието на мазнини е от съществено значение за определяне на продукта като "сирене" (само от мляко) или като "имитиращ" (съставен от други, немлечни мазнини).

Компаниите

В становището си до КЗК от "Рафтис – милк" твърдят, че "при осъществяване на дейността е допуснат технологичен пропуск, довел до влагането на растителни мазнини в млечен продукт", но това не е направено умишлено, а дружеството вече е санкционирано от БАБХ. Според фирмата в случая не е налице имитация, "защото няма злоупотреба при използването на чужда идентификация – марките се ползват със съгласието на притежателите им". От компанията са написали също, че по нейна информация грешно обозначените продукти са унищожени в екарисаж, а партидите на територията на млекопреработвателното предприятие са блокирани и преетикетирани като имитиращ продукт.

"Чех – Йосиф Новосад" също изпраща становище до КЗК, в което съобщава, че фирмата е санкционирана от БАБХ и че е изтеглила от пазара 212.622 кг краве саламурено сирене в срок на годност, което е преетикетирано като имитиращ продукт. От "Сирма приста" не са изпратили становище по преписката, става ясно от решението на КЗК.

Решението

В проучването на КЗК по безспорен начин се установи, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт "сирене от краве мляко", в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката, съобщават от регулатора.

Комисията преценява, че тези недобросъвестни действия на трите компании им дават необосновано конкурентно предимство и поставят останалите участници на пазара в неравностойно положение. Защото, предлагайки продукт с по-ниско качество, но представен като продукт, произведен само от мляко, "дружествата си спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им". По този начин те могат да предложат цена, близка до тази на останалите конкуренти (реализирайки по-голяма печалба), или по-ниска (привличайки повече клиенти). Само по себе си подобно действие противоречи на добросъвестната търговска практика, обобщава регулаторът.

КЗК е отчела и факта, че сиренето е един от продуктите, присъстващ традиционно на българската трапеза. Известно е, че някои хранителни съставки може да са причинител на алергии или в дългосрочен план на други здравословни проблеми. Това обяснява изискването на нормативната уредба за достоверно деклариране на съдържащите се в продуктите съставки, се припомня в решението.

Комисията постанови незабавно преустановяване на нарушението. Решението й подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари