Синдикат: Защо няма ваксини и за непедагогическия персонал в училище?

1
Без образователна администрация системата не може да работи, казват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"
Без образователна администрация системата не може да работи, казват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Снимка: вестник Труд

Без образователна администрация системата не може да работи, казват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

Не само учителите, но и непедагогическият персонал в училищата, който е от близо 35 хиляди души, също да бъде включен в кампанията по ваксиниране. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Незабавно трябва да се включат в кампанията администрацията на МОН, регионалните образователни служители и непедагогическия персонал в образователните институции. Нека авторите на зонирането в антиковид кампанията знаят, че без образователна администрация и непедагогически персонал, образователната система не може да работи!", казва в свое писмо председателят на профсъюза д-р Юлиян Петров.

"Това, че учителите ще бъдат във втора приоритетна група (по ваксиниране - бел.ред.) е израз на добро отношение към образованието и учителите и консенсус в обществото за редовно обучение. Нека не забравяме, че в образователните институции, освен над 91 хиляди учители, работят и над 35 хиляди души непедагогически персонал, които трябва незабавно да бъдат вкарани в кампанията. Защото тези хора са важни, защото те са в рискова възраст и защото без тях образователните институции не могат да работят и пак ще преминат в дистанционен режим", заявяват от синдиката, подчертавайки, че и тук трябва да се спази доброволния принцип.

Оттам припомнят изследването си сред учители през декември, което показа 15% желаещи да се ваксинират педагози, но и още 60% колебаещи се, като сега обаче е "почти двойна". Според тях колебанието и нежеланието за ваксини е мотивирано с оскъдната или липсваща информация относно ваксините - в момента само за тези на компаниите Pfizer и BioNTech, но до седмици и тези на Moderna и AstraZeneca. Затова и апелът на синдикатОбразование“ към правителството и здравното министерство е за по-ясна и пълна информация относно всички ваксини, които ще бъдат факт, когато започне втората фаза и ваксинирането на учители.

"Нека МЗ и МОН, чрез РУО да изготвят кратка брошура, която да стигне до всяка една образователна институция.В нея накратко, но достатъчно ясно да бъде описан механизма на действие на ваксината и ефекта от нея, както и за възможни странични действия, заедно с препоръки към хора с автоимунни или по-редки заболявания, които биха могли да бъдат рискови", казват от синдиката. По този начин според тях всеки учител ще прецени за себе си дали да му бъде приложена ваксина.

"Чудесно е, че в момента се изготвят графици за ваксиниране учители, но звучи лошо от страна на министър Ангелов, че учителите, които „пропуснат“ реда си, ще трябва да чакат поне до средата на лятото. Това не звучи мажорно!", заключава д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Той предлага и да се удължи срока, в който да се записват желаещите учители и образователни дейци поне до 18-ти януари 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук