Ще бъдат ли задължени всички граждани в ЕС да се ваксинират?

1
ЕК се произнесе по въпроса
ЕК се произнесе по въпроса Снимка: iStock/Getty Images

Европейската комисия се видя принудена да разясни дали ще задължи всички граждани на ЕС да се ваксинират срещу COVID-19, след като стана ясно, че държави като Франция, Гърция и Италия обмислят стъпки в тази насока.

Френският президент Еманюел Макрон вече обяви, че всички работещи в системата на здравеопазването ще бъдат длъжни да се имунизират, или в противен случай няма да могат да упражняват професията си и да получават заплата, пише Novini.bg. В Италия пък днес стана ясно, че правителството на Марио Драги е на прага да финализира пакет от рестрикции, които ще засегнат всички, които не желаят да се имунизират.

Здравето е в компетенциите на националните държави, т.е. всяка държава-членка на Общността ще има свободата сама да прецени дали да направи ваксинацията задължителна или не. В този ред на мисли ЕК няма да се намесва под каквато и да е форма в здравните политики на отделните държави. Единственото, което можем да заявим категорично, е, че ваксините според мнозина експерти са абсолютно безопасни и ефикасни, коментира говорител на ЕК, цитиран от онлайн изданието La Vanguardia.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари