Шефът на НСО подаде оставка

0
Министерският съвет дава съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен
Министерският съвет дава съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен Снимка: БГНЕС

Началникът на НСО Ангел Антонов е депозирал оставката си в администрацията на президента, предаде БГНЕС.

Министерският съвет дава съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана.

Ген. Антонов е депозирал пред президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на президента, каквото е изискването на Закона за НСО.

Ппрезидентът Румен Радев заяви на 24 януари 2018 г., че НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол с 3 правомощия. Реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия. Началникът на НСО по закон няма пряк началник в момента, подчерта тогава президентът Радев.

В годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия. Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за незаконно придобито имущество и в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Къде отиват хората на президента, просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската демокрация, трябва да се основава на баланса на властите. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството и формална, и неформална, резултатите са налице, каза още Радев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари