Семейство от Русе оцеля по чудо във водния ад в Мизия

0

Русенско семейство оцеля като по чудо във водния ад в град Мизия, пише "Русе нюз".

Веселин Банков, двете му деца и съпругата му са били на гости за празника на града, когато местната ръка Скът започнала да вдига нивото си. Според Веско Банков предупреждението за евакуация преминава под формата на раздадени бележки по домовете. В тях обаче не било описано нито как, с какво, къде и за колко време да се евакуират хората. Така той обяснява и многото хора останали в домовете си въпреки предупрежденията на властите.

Първата приливна вълна е била около 2 метра и тя не е била животозастрашаваща, защото нивото се покачвало за 24 часа, разказа Банков. Но последвала втора, 3-метрова вълна, дошла изключително бързо – буквално за 40 минути къщите били под вода. „Беше страшно, чуваха се първо писъци, след това грохота от рухващите къщи и след това ужасна тишина“, описват преживяното русенецът.

Семействата на Веселин Банков и на брат му успели да избягат от хватките на водата буквално минути преди тя да покрие първия етаж от къщата. Заклещени на втория етаж останали бабата и майката на Банков. При бягството от водната стихия двете семейства успели да влязат в един автомобил – общо 9 човека.

Според потърпевшите липсата на предупреждение за незабавна евакуация, лоша организация и отсъствието на евакуационен щаб са част от допуснатите грешки, довели до мащабите на бедствието. Дори едната от спасителните лодки била спукана, а това говори за отявлена неподготвеност на държавните органи.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари