Счупихме 20-годишен рекорд по потребление на ток

0
Засега не се налага режим на тока
Засега не се налага режим на тока

Ниските температури са довели до върхово потребление на ток и природен газ.

На 9 и 10 януари е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но тя е стабилна и работи добре, отчете енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на пресконференция във вторник.

Тя допълни, че засега не се налага режим на тока, нито пък спиране на износа на електроенергия.

"Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха 100%", каза Петкова.

От обясненията й стана ясно, че с два от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки е имало проблем с активирането на т.нар. студен резерв, чиито мощности към момента произвеждат 550 мегавата електроенергия.

"Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", каза Петкова. От топлоцентралите казали, че са им замръзнали въглищата. Министърът уточни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ "Русе".

Поради тази причина българският Елекроенергиен системен оператор (ЕСО) е поискал помощ от Румъния, но тя отказала, в което министър Петкова не вижда проблем, защото очевидно северната си съседка също е затрудена от върховото потребление.

Петкова посочи, че предоставянето на помощ между отделните електросистемни оператори е ясно разписана в двустранни споразумения - всяка страна иска помощ и ако другата държава има възможност я предоставя, ако не я отказва. "Очевидно Румъния също има проблеми, поради което я отказа. Ние сутринта отказахме запитване за помощ от страна на Турция, искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се иска непрекъснато между държавите, който има възможност я предоставя, който не - не я предоставя. Няма нищо необичайно и притеснително”, коментира Теменужка Петкова.

Тя информира, че от полунощ на 10 януари Гърция е спряла износа на ток за два дни, а България е имала планиран внос от там, който очевидно няма да се осъществи.

"Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, няма проблеми", допълни тя.

В понеделник потреблението на природен газ е достигнало 16 млн. куб. метра.

"Няма проблем. "Булгаргаз" е в готовност и ще задоволи всички потребности. Гражданите да са спокойни, осигурени са доставките на природен газ, успокои Петкова.

Тя информира още, че до преди час не е имало населени места без електрическо захранване. "Работим и се надявам, че до ситуация за режим на тока няма да се стигне", увери тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари