Руският министър на отбраната подписва в Истанбул споразумение за износа на зърно от Украйна

0
Трябва да се позволи пазарите да получат руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна
Трябва да се позволи пазарите да получат руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна Снимка: Reuters

Трябва да се позволи пазарите да получат руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за подписването на споразумение за износа на зърно, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес, .

Турция съобщи за очакваното подписване в 16,30 ч. местно (и българско) време днес на споразумение, което ще позволи износа на зърно, блокирано на пристанища в Южна Украйна заради руското настъпление. Споразумението ще бъде подписано от Украйна, Русия, Турция и ООН, отбелязва АФП.

"Можем да потвърдим, че подписването се подготвя днес", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който съобщи и за пристигането на Шойгу, който ще парафира споразумението от името на Москва.

Песков заяви, че е много важно да се даде възможност блокираното зърно да бъде изнесено.

"Става въпрос за относително скромна част от украинското зърно, но при все това е много важно това зърно да стигне до международните пазари", допълни той.

Той отбеляза също, че трябва да се позволи пазарите да получат допълнителни обеми руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна. Както каза тази седмица президентът Владимир Путин, "поради надвисналата продоволствена криза е много важно да деблокираме доставките на торове, на хранителни продукти и зърно", подчерта Песков.

Москва е готова да подпише споразумение с Украйна, Турция и ООН за улесняване на износа на украинско зърно през Черно море, "но няма да действа прибързано", каза още говорителят на Кремъл, цитиран ДПА.

Според руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, в Истанбул Сергей Шойгу ще има двустранна среща с турския си колега Хулуси Акар.

На срещата се очаква да присъства и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, като освен него като представители на световната организация са вече в Истанбул и Шефът по хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс, който е назначен от Гутериш да действа по украинската част от споразумението, както и ръководителката на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан, която действа по руската част.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари