Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения за износ на зърно за световните пазари

0
Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва
Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва Снимка: ТАСС

Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва

Русия и Украйна подписаха днес в Истанбул две отделни споразумения с Турция и ООН за износа на зърно и селскостопански продукти през Черно море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от така необходимото на международните пазари украинско зърно, както и на руски зърнени култури и торове. То слага край на причинената от войната безизходица, застрашила продоволствената сигурност в глобален мащаб, изтъква Асошиейтед прес.

Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха идентични договори с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

На церемонията присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Днес в Черно море грейна светлината на един фар. Фар на надеждата, на възможностите, фар на облекчение по света, който се нуждае от неговата светлина повече от всякога", заяви Гутериш.

"Вие преодоляхте препятствията и загърбихте разногласията, за да проправите път за инициатива, която ще служи на интересите на всички", обърна се генералният секретар на ООН към представителите на Русия и Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари