Володимир Зеленски: Ние зърнена сделка с руснаците нямаме, спират споразумението си с Ердоган и ООН

0
Украинският президент иска износът на зърно да продължи и без Русия
Украинският президент иска износът на зърно да продължи и без Русия Снимка: Фейсбук

Украинският президент иска износът на зърно да продължи и без Русия

Решението на Кремъл да преустанови изпълнението на зърнената сделка не засяга Украйна, а Турция, обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от прессекретаря си Сергей Никифоров през УНИАН и OFF News.

Украинският лидер е коментирал шумното оттегляне на Москва от т. н. зърнена сделка по време на интервю пред африкански журналисти.

"Имаше две споразумения: едното между Украйна, Турция и ООН; другото споразумение е Русия, Турция, ООН. Следователно, когато Русия казва, че спира изпълнението на сделката, тя нарушава споразуменията си с генералния секретар на ООН Гутериш и с президента Ердоган. Не с нас. Ние не сме имали никакви споразумения с тях (руснаците, б. р.)", коментира Зеленски.

Руски анализатори коментират през целия ден днес, че е възможно Украйна да продължи да реализира износ на зърно с партньорството на Турция и ООН и без участието на Русия, която е лишена от свобода за маневри, тъй като атака срещу цивилни плавателни съдове ще се възприеме крайно негативно навсякъде по света.

След официалния сигнал от Кремъл, че Русия спира участието си в зърнената сделка Володимир Зеленски възложи на Министерството на външните работи да подготви официални писма до ООН и до Турция. "За да ми отговорят, като на президента на Украйна, че са готови да продължат украинската инициатива", коментира държавният глава на Украйна.

"И без Руската федерация трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този черноморски коридор. Ние не се страхуваме. С нас се свързаха компании, които притежават кораби. Те казаха, че са готови, ако Украйна ги пусне да отплават, а Турция ги пропусне да минат, тогава всички са готови да продължат доставките на зърно“, добави Зеленски.

В понеделник Руската федерация официално обяви отказа си от зърненото споразумение и уведоми за това Турция, Украйна и секретариата на ООН. Успоредно с това Москва заяви и намерението си да оттегли гаранциите за безопасността на корабоплаването в Черно море. Решението за зърнената сделка е окончателно и не подлежи на преразглеждане, заяви заместникът на постоянния представител на Русия в ООН.

Особено тълкувание на думите на украинския президент Володимир Зеленски дава руският "Московски комсомолец":

"Зеленски напълно потвърждава версията, изказана по-рано от политолози, че ударът по Кримския мост е нанесен, за да развали Русия зърнената сделка. След това Украйна сама ще изнася зърното и всяко противопоставяне на Русия ще бъде представяно от Запада в определена светлина."

За Украйна не би било трудно да осъществява износа и без руснаците на фона на това, че има пълен контрол над Змийския остров и пристанището в Одеса. Кораби на Турция или НАТО няма да се ангажират с охрана на зърнените товари по море, но би било силно дискредитиращо за Москва, ако подложи на обстрел такъв транспорт, независимо от това какво говорят през последните часове руски пропагандисти и военни експерти за надъхване на разочарованите от удара по Кримския мост граждани на страната.

Военният експерт, капитан 1-ви ранг от резерва Василий Дандикин също пред "Московски комсомолец" разясни, как споразуменията по зърнената сделка са прекратени и "това дава право на руската армия да "свали белите ръкавици" и да работи повече уверено в Черно море". Бившият капитан обещава "интересни действия" на руския черноморски флот след края на сделката. "Ще можем да нанасяме удари по военни обекти в Южна Украйна", казва Дандикин.

"Поради факта, че по зърнения коридор плаваха кораби, за ЧМФ беше изключително трудно, ако не и невъзможно, да решава бойни задачи в тези условия. Веднага щом биваше нанесен удар по военен обект в Одеса, веднага започваше вой, казваха, руснаците бият по време на зърнената сделка. Не изключвам, че заради този натиск напуснахме и Змийския остров"." Сега можем да нанасяме удари по военни цели в цяла южна Украйна. Включително унищожаване на военни товари, които идват по море и техните складове. В крайна сметка военната техника и оръжията идват не само от Полша. До Украйна са страни - членки на НАТО - Румъния, България", разсъждава на глас бившият руски морски капитан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    2
    вгъZроден патреотар
    НАП: Търговци на събора в Рожен масово не са издавали касови бележки https://www.dunavmost.com/novini/nap-targovtsi-na-sabora-v-rozhen-masovo-ne-sa-izdavali-kasovi-belezhki Другари от ДунавПрост, защо набързо покрихте въпросната новина? Стана ви патриотично от коментара ми ли? Ще ви развали реномето на про-кремълска пропагандна клоака хахахаха :D
  • 12
    1
    Уфффф,
    Ай сиктир, бе, дрогиран усраински сопол!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари