Турция призова Русия и Украйна да прекратят войната незабавно

1
Анкара подчерта значението на възобновяването на сделката за зърно за допринасяне за глобалната продоволствена сигурност
Анкара подчерта значението на възобновяването на сделката за зърно за допринасяне за глобалната продоволствена сигурност Снимка: Facebook

Анкара подчерта значението на възобновяването на сделката за зърно за допринасяне за глобалната продоволствена сигурност

Турция призова Русия и Украйна да седнат незабавно на масата за преговори, за да сложат край на войната, като подчерта значението на възобновяването на сделката за зърно за допринасяне за глобалната продоволствена сигурност, съобщи "Сабах", цитиран от БГНЕС.

В изявление, публикувано след заседанието на Съвета за национална сигурност, в който участва и президента Реджеп Ердоган, дирекция "Комуникации" заяви, че Анкара отправя призив за мир към двете страни и подчертава значението на връщането към Черноморската зърнена инициатива за предотвратяване на потенциална продоволствена криза в нуждаещите се страни.

На заседанието също така беше направено заключението, че ескалацията на напрежението в Черно море няма да бъде от полза за никоя от страните.

По-рано турският външен министър Хакан Фидан засегна наскоро прекратената сделка от страна на Москва, като потвърди ангажимента на Турция за прекратяване на конфликта в Украйна и разрешаване на световната зърнена криза, която засяга домакинствата по целия свят.

"Постигането на спокойствие в Черно море ще бъде наш основен приоритет. Ще продължим контактите си с всички страни за възраждане на инициативата за Черно море. Турция е единствената страна, която може да направи това", подчерта министърът в изявление на 7 август.

Съветът за сигурност призовава и за предотвратяване на "отвратителни действия", насочени срещу исляма под "прикритието на свободата на изразяване".

Турските официални лица заявиха, че държавите, които не изпълняват отговорностите си за предотвратяване на "отвратителни действия", които са описани като престъпления от омраза от ООН и обиждат близо 2 млрд. мюсюлмани, са приканени да променят отношението си "възможно най-скоро" и да се борят заедно срещу атаките, насочени срещу свещените ценности.

"Турция ще продължи да се бори с всички терористични групировки, включително ПКК, ДАЕШ и ФЕТО, в страната и в чужбина, се подчертава в изявлението на Съвета.

През последните месеци ислямофобски настроени фигури или групи многократно извършваха изгаряния на Корана и подобни опити за оскверняване в Северна Европа, предизвиквайки възмущението на мюсюлманските страни и света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Кольо
    Турция загуби тежест и авторитет пред Русия,след като пусна главорезите на Азов в Украйна и зае проамериканска страна.
  • 2
    2
    123
    Сякаш цялата планета яде жито усрайна и друго няма. Никой не може да го отгледа и го няма. Край на хляба с края на усрайна. Нашето къде е ? На другите държави къде е ? Само на Франция и на Румъния житата могат да хранят цялата европа. Нещо гнило има в тези напъни.
  • 5
    1
    Мдааа
    Признал съм го Феса, за много добър политик.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари